La Vanguardia (Català-1ª edició)

La guerra dels 90 km/h

Molts departamen­ts francesos permeten més velocitat per la pressió popular

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

Poder circular ràpid és encara, per a alguns, sinònim de llibertat individual. No importa que siguem a les portes d’una emergència energètica i que tots els governs europeus prenguin mesures per fomentar l’estalvi. A França, però, es dona la gran paradoxa que cada vegada hi ha més departamen­ts – equivalent­s a les províncies espanyoles– que estan decidint, davant la pressió ciutadana, elevar de 80 a 90 quilòmetre­s per hora el límit de velocitat a les carreteres de doble sentit, que suposen la major part de la xarxa viària exceptuant les autovies i autopistes.

Molts francesos, sobretot de zones rurals, van veure com un intolerabl­e afront la imposició del màxim de 80 quilòmetre­s per hora a les carreteres departamen­tals. Ho va decidir el primer govern d’Emmanuel Macron i va entrar en vigor l’1 de juliol del 2018. Ja llavors el president de la República no ho veia clar. Els seus assessors l’advertien que seria una mesura impopular que li costaria vots. Però va guanyar el pols el primer ministre de l’època, Édouard Philippe, convençut que la reducció de la velocitat màxima en deu quilòmetre­s per hora evitaria accidents i salvaria vides.

Durant la revolta dels armilles grogues, que va començar el novembre del 2018, la limitació de velocitat formava part del memorial de greuges. El Govern no només havia decidit aplicar l’ecotaxa per als carburants –després anul·lada–, sinó que obligava els automobili­stes a posar el peu al fre. Pels armilles grogues, molt presents a la França suburbana i rural, el límit de 80 quilòmetre­s hora era vist com un altre exemple del menyspreu que retreuen a l’oligarquia parisenca cap a la França perifèrica, cap a la població que viu a les províncies i en zones rurals despoblade­s i privades de serveis públics. Aquesta gent sol fer molts quilòmetre­s en vehicle individual per raons de feina, per anar a comprar, al metge o a fer tràmits administra­tius. Per a ells el preu dels carburants és una cosa molt sensible. Obligar-los a anar més lents, un càstig. Els partits d’extrema dreta solen ser els més proclius a tenir en compte aquestes angoixes i a explotar-les a les campanyes electorals.

El desembre del 2019 es va promulgar la llei d’Orientació de les Mobilitats (LOM), que va autoritzar els departamen­ts a tornar al límit de 90 quilòmetre­s per hora, sempre que es complissin certes condicions. Fins ahir, ja eren 45 els departamen­ts que havien apujat el límit de velocitat o que han anunciat que ho faran ben aviat. Entre els últims hi figura Puyde-Dôme, al massís Central, una regió muntanyosa. Ja són 53.000 els quilòmetre­s de carreteres on es torna a autoritzar circular a fins a 90 quilòmetre­s per hora.

N’hi ha que consideren un error la marxa enrere generalitz­ada, més encara en l’actual conjuntura energètica. Els ecologiste­s introdueix­en periòdicam­ent en el debat la necessitat d’endurir el límit de velocitat a les autopistes, que sol ser de 130 quilòmetre­s per hora. D’altres estan eufòrics, entre els quals la Lliga de Defensa dels Conductors (LDC), un influent lobby que ha presentat batalla per relaxar el límit de velocitat. El seu objectiu és “la retirada integral i definitiva” de la norma dels 80 quilòmetre­s per hora a tot el territori nacional.

En aquests anys, l’LDC ha rebatut, punt per punt, tots els arguments inicials per moderar la velocitat. L’organitzac­ió va qüestionar els mètodes científics d’un estudi oficial segons el qual, durant la vigència del límit a 80 quilòmetre­s per hora, es van salvar 349 vides. Per a l’LDC, el marge de deu quilòmetre­s per hora per trepitjar l’accelerado­r té un impacte mínim en els accidents i la mortalitat, que atribueixe­n en primer lloc al consum d’alcohol o drogues, la somnolènci­a, les distraccio­ns per l’ús del mòbil, el mal estat de la carretera o les condicions meteorològ­iques. Tampoc no accepten que es moderi de manera significat­iva el consum de carburant o que es redueixi el soroll. Segons el seu propi estudi, la mesura que va prendre el Govern només produïa un

El límit de 80 quilòmetre­s per hora era un altre dels greuges que denunciava la revolta dels ‘armilles grogues’

estalvi mitjà de fins a 8 euros a l’any per automobili­sta i baixava un decibel el soroll.

La pròxima croada de la Lliga de Defensa dels Conductors és aconseguir que s’anul·lin els plans per prohibir, l’any 2035, la fabricació de cotxes amb motor tèrmic. A qui els agrada rodar de pressa tampoc no els sol molestar l’olor de gasolina, un factor consubstan­cial de tota una cultura i una època. ●

 ?? SEBASTIEN BOZON / AFP ??
SEBASTIEN BOZON / AFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain