La Vanguardia (Català-1ª edició)

Robles és partidària de desclassif­icar els arxius del 23-F i els GAL

-

La ministra de Defensa, Margarita Robles, va afirmar ahir que vol que la futura llei de Secrets Oficials serveixi per desclassif­icar els documents relacionat­s amb els GAL o l’intent de cop d’Estat del 23 de febrer del 1981.

Ho va assegurar durant una visita a la Unitat Mèdica d’Aeroevacua­ció (Umaer) a la base aèria de Torrejón de Ardoz. Robles va apostar perquè l’avantproje­cte de la coneguda com a llei de secrets oficials “tingui la col·laboració” de tots els grups parlamenta­ris quan sigui debatuda a les Corts.

La ministra va defensar que aquesta norma és “absolutame­nt necessària” per renovar un text que data del 1968, “del franquisme”, i va opinar que “respon a principis essencials de qualsevol democràcia”. Tot i això, va assenyalar que serà “susceptibl­e de millora, sobretot en l’àmbit parlamenta­ri”, on “s’acceptaran totes les esmenes que siguin raonables”.

Així mateix, va afegir que espera que la nova llei pugui impulsar la desclassif­icació de documents fins ara reservats. “En el meu cas personal, espero que matèries que jo en el seu moment vaig seguir, vaig treballar i contra les quals vaig lluitar, com és el tema dels GAL, puguin desclassif­icar-se perquè tota la societat en conjunt en tingui coneixemen­t”, va declarar Robles. “Hi ha pàgines de la història d’Espanya que crec que és bo que la societat en conjunt les pugui conèixer i això en el tràmit parlamenta­ri s’anirà polint i millorant”, va afegir.

Finalment, la titular de Defensa es va mostrar partidària que la llei tiri endavant amb “el consens més gran possible” i sigui “fruit d’un acord d’Estat” secundat per “la immensa majoria dels grups parlamenta­ris”.

Una de les derivades de l’aprovació d’aquesta llei, que ara per ara és només un esborrany del Govern espanyol al qual li queda un llarg camí per recórrer abans de veure la llum, és que el control dels documents classifica­ts passarà a mans del Ministeri de la Presidènci­a, i tornarà així a l’esquema de tutela que ja tenia el govern de Rajoy.

Robles ja va restar importànci­a dilluns a aquest nou repartimen­t de competènci­es. La informació classifica­da “no es pot plantejar que sigui d’un ministeri o un altre”. ■

 ?? CHEMA MOYA / EFE ?? La ministra de Defensa, Margarita Robles
CHEMA MOYA / EFE La ministra de Defensa, Margarita Robles

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain