La Vanguardia (Català-1ª edició)

Advertènci­a laboral al juliol

- Adjunt al Director: __ Defensor del lector: __ Redactors en cap: __ Consellers de Direcció:

Pedro Madueño Ramon Aymerich (Internacio­nal), Silvia Angulo (Política), Marga Soler (Opinió), Susana Quadrado (Societat), Ramon Suñé (Viure), David Dusster (Magazine i Gent), Sílvia Colomé (Cultura), Sergio Vila-Sanjuán (Cultura|s), Joan Josep Pallàs (Esports), Elisenda Vallejo (Economia), Celeste López (Redacció Madrid), Mariángel Alcázar (Casa Reial), Ignacio Orovio (A Fons), Fèlix Badia (Fidelitzac­ió), Núria García Arenas (Disseny),

Mariano Fernández (CDO, Estratègia Digital), Pau F. Rodríguez (Xarxes Socials i CMO), Álvaro Mazariegos (SEO), Jordi Canyissà (Operacions) i Salvador Enguix (València) Joel Albarrán Lluís Foix i Josep Maria Sòria

El mes de juliol ha donat el primer avís sobre els riscos que amenacen l’evolució del mercat laboral. Tothom esperava que, en un moment o un altre, arribés la frenada en la creació de llocs de treball. I ja ha arribat. Així, per primera vegada en 21 anys, s’ha destruït ocupació aquest mes, ja que s’han registrat 7.366 afiliats a la Seguretat Social menys de mitjana. I també, per primera vegada des del 2008, ha augmentat l’atur en 3.230 persones. Són variacions relativame­nt moderades però molt preocupant­s si es té en compte que històricam­ent els mesos de juliol han estat sempre molt bons per a la creació d’ocupació.

Era absurd pensar que l’economia espanyola podria mantenir una situació creixent de rècord d’ocupació, com la que va tenir fins al juny, en un marc d’incertesa global, una inflació del 10%, superior a la mitjana europea, encariment dels tipus d’interès i perspectiv­es d’una tardor complicada pels problemes energètics derivats de la guerra de Putin a Ucrania.

Certament la millora de l’ocupació els últims dotze mesos ha estat espectacul­ar: el nombre mitjà d’afiliats a la Seguretat Social ha augmentat en 749.236 persones, amb una notable millora de la contractac­ió indefinida, mentre es registren 532.683 aturats menys. La xifra d’aturats totals, en aquest sentit, és la més baixa que es recorda des del 2008. Però el mal comportame­nt de l’ocupació al juliol suposa una advertènci­a que totes aquestes dades poden empitjorar tan aviat acabi la temporada estiuenca.

La vicepresid­enta primera del Govern espanyol i ministra d’Economia, Nadia Calviño, ha dit que la volatilita­t d’un mes concret no ens ha de despistar de les grans xifres econòmique­s, que són bones. La vicepresid­enta segona i ministra de Treball adverteix, però, que no s’ha d’abaixar la guàrdia perquè el mercat laboral pateix la conjuntura incerta i complicada que vivim. Tant les patronals com els sindicats i gabinets d’estudis econòmics han reaccionat amb la mateixa preocupaci­ó.

El president Sánchez ha pres nota de la mala dada d’ocupació del juliol i ha afirmat que el Govern sempre està pendent de l’economia i farà tot i més per protegir la classe treballado­ra. Protegir la classe treballado­ra, en aquest cas, suposa ajudar les empreses perquè mantinguin la contractac­ió de personal i no es vegin obligades a haver de començar a ajustar les plantilles. Ha de ser molt acurat en la política econòmica perquè un elevat percentatg­e d’autònoms i de petites i mitjanes empreses ja estan amb l’aigua fins al coll, en un clima de seriosa preocupaci­ó per la situació que es puguin trobar a la tornada de vacances.

L’anàlisi de la situació de les petites i mitjanes empreses, que són les grans ocupadores del país, augura un futur complicat. L’augment dels costos energètics, de les matèries primeres i dels tipus d’interès, juntament amb la pressió per incrementa­r els salaris per compensar l’augment de la inflació, redueix els marges de beneficis i, per tant, la capacitat d’inversió i de mantenimen­t de l’ocupació, en un escenari de caiguda del consum. En aquesta conjuntura, el Govern central s’hauria de plantejar rebaixes fiscals i de cotitzacio­ns socials per ajudar aquest col·lectiu a reduir al mínim els eventuals ajustos de plantilla, que probableme­nt seran inevitable­s si no s’actua per evitar-ho.

Com també diu el president Sánchez, no es tracta de fer catastrofi­sme per la situació actual, ni de caure en el triomfalis­me, però tampoc no es pot pensar que no passa res. Els riscos per a l’ocupació hi són. El que ha passat el mes de juliol n’és un avís. ●

L’ocupació comença a patir la incertesa econòmica i l’elevada inflació

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain