La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els Estats Units escapcen Al-Qaida

-

Fa un any, els Estats Units ultimaven els preparatiu­s per a la desastrosa retirada militar de l’Afganistan, entre sensacions de fiasco i de derrota. Dilluns, aquest mateix país va ser l’escenari d’una operació antiterror­ista que va fer que pugés l’autoestima del nord-americans quan es va saber-se que la CIA havia eliminat a Kabul Aiman al-Zawahiri, líder d’Al-Qaida i cervell de l’11-S, mitjançant dos míssils llançats per un dron.

Feia vint anys que els serveis d’intel·ligència nord-americans intentaven descobrir el parador d’aquest terrorista egipci de 71 anys, que va agafar el relleu de Bin Laden quan els Navy Seals el van matar el 2011 a la ciutat pakistanes­a d’Abbottabad. Havíen localitzat Al-Zawahiri feia uns mesos en una casa de Kabul amb la seva família i, des de l’abril, els EUA van preparar l’atac que finalment Joe Biden va autoritzar i que es va produir diumenge al matí. Que el president es dirigís a la nació per informar de la mort del líder d’Al-Qaida ratifica la importànci­a i el simbolisme que per als nord-americans té aquesta operació. “S’ha fet justícia”, va declarar Biden.

La informació facilitada demostra que la presència d’AlZawahiri a Kabul violava els acords de Doha del 2020 pels quals els EUA acceptaven una retirada militar completa de l’Afganistan, i a canvi els talibans es comprometi­en a no acollir terroriste­s al país . Els fets semblen demostrar que l’Afganistan s’ha tornat a convertir en un refugi per a molts terroriste­s fugits del Pakistan, com ja va passar entre el 1996 i el 2001. Washington ha acusat el règim talibà de violar “greument” els acords de Doha, ja que és molt difícil imaginar que el líder d’Al-Qaida visqués en un barri residencia­l de Kabul sense que els talibans ho sabessin. L’èxit de l’operació antiterror­ista demostra que, després d’haver sortit del país, els EUA continuen mantenint un elevat nivell d’intel·ligència a l’Afganistan, a més d’haver ampliat la col·laboració amb el Pakistan.

La mort d’Al-Zawahiri podria suposar el declivi definitiu d’Al-Qaida en no tenir un successor clar, però no d’altres franquície­s esteses per l’Àfrica i Àsia que fan servir aquest nom però sense tenir-hi cap vinculació orgànica. El terrorista egipci va ser qui va sembrar les bases ideològiqu­es del grup gihadista. Era més dur i radical que Bin Laden, però els últims anys va esdevenir una figura remota i marginal que només emetia missatges per vídeo ocasionalm­ent. Governava la decadència d’AlQaida, especialme­nt després de l’aparició d’Estat Islàmic, però continuava sent un dels terroriste­s més buscats pels EUA per eliminar-lo i així poder girar full de l’11-S. ●

La CIA mata a Kabul Aiman al-Zawahiri, cervell de l’11-S i successor de Bin Laden

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain