La Vanguardia (Català-1ª edició)

Espanya notifica nou casos més d’hepatitis infantil d’origen desconegut

- CeVeste López

No ha estat el Ministeri de Sanitat, que des de mitjans del juny no n’informa malgrat mantenir l’alerta activa. Ha estat el Centre Europeu de per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC) el que ha informat que Espanya ha notificat 46 casos, nou més que la xifra comunicada fins ara pel departamen­t que dirigeix Carolina Darias. En total, a Europa, hi ha 508 casos en 21 països (dades del 28 de juliol). Tres menors han mort.

El país amb més casos continua sent el Regne Unit, amb 273, seguit a molta distància d’Espanya (46), Itàlia (36) i Portugal (20). La resta tenen xifres inferiors. La majoria (76,6%) dels casos tenen cinc anys o menys.

Des de l’1 de juliol, els països han notificat un total de 41 casos (Espanya, sis), un nombre inferior als de setmanes prèvies. “Atès que l’hepatitis greu pot trigar un temps a desenvolup­ar-se després dels símptomes inicials, i com que es requereixe­n investigac­ions per descartar causes conegudes, hi ha un retard esperat en la notificaci­ó. Per tant, la recent disminució de casos és difícil d’interpreta­r”, assenyala l’ECDC.

Dels 508 casos notificats, només de 339 es té informació sobre el resultat clínic. D’aquests, 242 s’han recuperat, 94 estan sota atenció mèdica i tres morts s’han associat amb aquesta malaltia. A més, 88 nens van requerir ingrés a la unitat de cures intensives, i 22, un trasplanta­ment hepàtic.

Segons les dades de l’últim informe fet públic pel Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties, continua sense saber-se l’origen d’aquesta hepatitis que afecta els nens. “L’etiologia i els mecanismes patogènics de la malaltia encara estan sota investigac­ió. S’ha identifica­t una possible associació amb la infecció actual per adenovirus, però s’estan investigan­t altres hipòtesis i possibles cofactors. La majoria dels casos continuen notificant-se com a casos esporàdics i no relacionat­s”.

Es continuen investigan­t les causes d’aquest malaltia. Un estudi preliminar difós al Regne Unit va indicar que una combinació de dos virus que van tornar després de la pandèmia podria haver provocat els inusuals casos d’hepatitis infantil aguda.

La investigac­ió feta per les universita­ts de Glasgow

A Europa hi ha més de 500 casos en 21 països; 22 nens han hagut de rebre un fetge nou

(Escòcia) i el University College de Londres planteja que, per la crisi sanitària, alguns nens no van ser exposats de manera primerenca a virus comuns, entre els quals l’adenovirus, que acostuma a causar refredats i problemes gastrointe­stinals, i l’anomenat virus adenoassoc­iat 2 (AAV2, en anglès), que normalment requereix la coinfecció amb adenovirus o d’altres per replicar-se.

A l’últim informe de Sanitat, en què comunicava 37 casos, negava que hi hagués cap vincle amb la vacuna de la covid, ja que molt pocs dels casos europeus havien rebut alguna dosi. Tampoc no s’han identifica­t altres factors de risc epidemiolò­gics clars fins ara, incloent-hi els viatges internacio­nals recents. “Així doncs, fins ara, l’etiologia dels casos actuals d’hepatitis encara avui es considera desconegud­a i continua sota investigac­ió activa”. ●

 ?? Beai ooCA ?? Un 76% dels nens afectats tenen menys de 5 anys
Beai ooCA Un 76% dels nens afectats tenen menys de 5 anys

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain