La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’electrific­ació del port es comença a materialit­zar a la terminal de ferris

- David Guerrero

El port de Barcelona ha començat els tràmits per complir amb l’ambiciós full de ruta que pretén electrific­ar els molls existents per reduir la contaminac­ió. La construcci­ó de la infraestru­ctura necessària per poder endollar les embarcacio­ns a la xarxa elèctrica a la terminal de ferris va sortir ahir a licitació per un valor de més de cinc milions. El contracte inclou el servei posterior de connexió i desconnexi­ó dels vaixells i el mantenimen­t de la instal·lació.

La modernitza­ció de la terminal de ferris s’afegeix al projecte semblant que es fa a la terminal Best per a vaixells de càrrega, que ja va sortir a concurs públic a principi d’any. Les dues actuacions seran la prova pilot del subministr­ament elèctric que ha de permetre als vaixells –tant de càrrega com de passatgers– l’aturada dels motors quan estiguin al port i la connexió als punts de subministr­ament OPS ( onshore power supply).

L’Autoritat Portuària de Barcelona ja ha segellat un acord amb el grup Grimaldi per connectar els vaixells de Trasmed GLE a la nova infraestru­ctura. Es preveu que entri en funcioname­nt abans de finals de l’any vinent. Els responsabl­es del port tenen previst explotar llavors tota la informació que aportin aquestes noves instal·lacions, per identifica­r necessitat­s i possibles millores en les següents fases del pla Nexigen, que preveu una inversió global de 110 milions d’euros fins al 2030. L’objectiu final és la reducció de les emissions fins a un 50%, mitjançant l’electrific­ació de més molls de la instal·lació barcelonin­a.

Perquè tot això sigui possible, també caldrà construir una nova subestació de 220 kV de Red Eléctrica de España (REE) al costat de la ronda Litoral, des d’on s’aportarà l’increment energètic que demandarà la connexió dels vaixells. L’operadora del sistema elèctric ha inclòs aquest projecte en la planificac­ió elèctrica 2021-2026 i ja ha començat els treballs previs per construir-la. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain