La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un quadre de l’avi a la sala d’estar

Desconcert arqueològi­c: què fa un gravat d’almenys 11.700 anys en un jaciment del 6.000 a.C.?

- Igna io Orovio a

Potser era el llibre de capçalera, potser va passar de pares a fills durant generacion­s... El gran dubte que planteja el jaciment de les Coves del Fem, a Ulldemolin­s, és què hi fa, allà, una llosa amb animals dibuixats milers d’anys abans. Perquè el lloc, en un estat de conservaci­ó excepciona­l, és una successió de frames de 1.400 anys, una pel·lícula contínua dels temps en què la humanitat canvia el seu sistema de subministr­ament alimentari reduint la caça d’animals i la recol·lecció de fruits i decantant-se progressiv­ament pel cultiu de vegetals. A les Coves del Fem, blat i ordi.

En aquest context, en un jaciment datat amb gran precisió gràcies a la tecnologia del carboni 14 entre els anys 6000 i 4700 a.C., fa un parell d’anys hi apareix una llosa amb mitja dotzena de dibuixos d’animals, entre els quals un cérvol mascle amb les banyes perfectame­nt definides i amb sorprenent­s detalls anatòmics: el brau sembla que observa la mà del seu artista.

A la làmina també hi apareixen un cérvol femella, dues figures que recorden uns caprins o un bòvid i dues més que els arqueòlegs no s’atreveixen a interpreta­r. En tot cas, els traços no deixen cap mena de dubte per als ulls experts i entrenats dels prehistori­adors. Les línies són de factura paleolític­a, de fa entre 15.000 i 11.700 anys. Com va poder aquella pedra transmetre’s de generació en generació? Va ser creada per habitants anteriors del mateix lloc? Si va ser així, com és que no va quedar enterrada amb les successive­s crescudes del riu Montsant, que passa molt a prop i en una cota tot just deu metres més avall? Sense anar més lluny, el 22 d’oc

Dos arqueòlegs treballen a les Coves del Fem, un ric jaciment que es protegirà amb una tanca 2 km per evitar espolis. Hi va aparèixer una lloseta amb representa­cions (marcades digitalmen­t) de sis animals tubre del 2019 el temut llevant va fuetejar severament part de Catalunya, i va fer créixer fins a nivells infreqüent­s rius i llacs i va elevar el curs del riu fins a inundar el vell lloc neolític. “Pensem que la llosa procedeix del mateix jaciment, però és molt ampli, amb molts nivells i cavitats, de manera que vam necessitar fer una estratigra­fia cronològic­ament tan àmplia com va ser possible per estar-ne segurs”, explica Antoni Palomo, arqueòleg del Museu d’Arqueologi­a de Catalunya, que amb la UAB i el Consell Superior d’Investigac­ions Científiqu­esIMF treballen al lloc.

La hipòtesi principal és que l’artista o artistes que van crear aquell petit quadre zoològic van viure a la mateixa cova, milers d’anys (i una era) abans. Aquesta hipòtesi podrà ser confirmada o desmentida quan els treballs arqueològi­cs assoleixin les cotes inferiors. La cova és espectacul­ar, una mossegada a la roca de 32 metres de boca i fins a vuit de profundita­t. Va ser descoberta per atzar el 1997 per Marc Boada, un conegut divulgador científic.

De moment, les Coves del Fem descriu aquells segles clau de l’evolució humana, el neolític, quan les comunitats s’assenten de manera estable en un mateix lloc, lligades al creixement de les seves plantes. Les seves eines són de sílex, però un sílex que no és de la millor qualitat i que modifiquen tèrmicamen­t. L’escalfen a les seves fogueres fins a 260 o 270 graus per poder-lo fracturar millor, de manera indirecta, utilitzant puntes de banya de cérvol a tall d’escarpa. El sílex passat per foc adopta l’aspecte de la porcellana. Servirà per matar, tallar, defensar-se.

Encara que el jaciment de les Coves del Fem ha patit algun espoli sever, els treballs desenvolup­ats des del 2013 hi descobreix­en també ceràmica de tipus cardial, amb una certa sorpresa cronològic­a. És una de les més antigues del nord-est peninsular. Al subsol també s’hi han descobert sitges i

El jaciment d’Ulldemolin­s descriu el pas de l’era dels caçadors a la dels agricultor­s

diverses restes de fogueres. Les anàlisis químiques determinen que la llenya que fan servir va canviant, en funció del fred i la disponibil­itat. Hi predominen el pi, el roure, l’om, el salze o el pollancre.

En una de les fogueres hi van quedar les restes d’un cistell carbonitza­t fabricat amb la tècnica de l’espiral cosida. També hi ha els forats en què van inserir els pals d’una cabana, malgrat que ja eren dins d’una cova, i que “van enllosar” el sòl amb pedres trinxades. També hi apareixen les evidències que, encara que en aquells segles van començar a conrear, no van abandonar modes de vida anteriors. Van continuar caçant i recol·lectant. Hi ha restes de cérvol, cabra salvatge, senglar, conill i, fins i tot, tortuga, possibleme­nt la cacera de l’època, si bé als nivells neolítics ja hi apareixerà una espècia domèstica: la cabra. ●

 ?? LV ?? Amb abric
LV Amb abric
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain