La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cadaqués capturarà senglars per reduir-ne la presència als carrers

Una nena de 10 anys va ser ferida per un ungulat en una cama mentre jugava a la platja

- Sílvia oller

La presència de senglars a les ciutats, buscant aliments en papereres o contenidor­s, és una escena cada vegada més habitual. Tampoc no és extraordin­ari veure’ls en altres àmbits que no tenen res a veure amb els boscos on fins fa poc trobaven tot el menjar que necessitav­en, com a la primera línia de costa, al costat del mar. Tot i que alguns adults ja havien estat agredits per aquest mamífer salvatge, dilluns es va registrar el primer avís greu a Catalunya amb un menor com a protagonis­ta.

Una nena de deu anys va resultar ferida en una cama després de ser atacada per un ungulat que li va clavar els ullals. Els fets van passar a la platja Gran de Cadaqués, cap a les deu del vespre, quan l’animal –un exemplar mascle– va arrencar a córrer darrere d’un grup de nens que estaven jugant en un extrem de la platja. La menor va ser traslladad­a al Centre d’Atenció Primària (CAP) de Cadaqués i posteriorm­ent a l’hospital de Figueres, on li van curar les ferides. El passeig marítim era ple de gent en el moment dels fets.

L’alcaldessa Pia Serinyana reconeix que no és la primera vegada que es veuen senglars a la platja ni al poble i ahir va demanar d’intensific­ar les mesures de control per erradicar el que qualifica d’autèntica “plaga”. “És un greu problema perquè cada vegada en proliferen més; és una plaga i cal combatre-la com a tal”, va exposar la batllessa, que també va demanar mesures efectives perquè no criïn tant. En cada llorigada neixen sis o set cries.

En una reunió celebrada ahir a la tarda amb el cos d’agents rurals, les dues administra­cions van decidir actuar en tres direccions: d’una banda, es faran captures en viu de senglars amb caixes trampa a l’entorn del municipi així com captures amb teleanestè­sia. A més a més, hi haurà més control per part de la policia local de Cadaqués per fer complir l’ordenança municipal que prohibeix donar menjar a aquests animals, una mala praxi que és un dels grans maldecaps d’ajuntament­s.

Una conducta que no fa res més que incrementa­r-ne la presència en entorns urbans i que s’ha agreujat amb la sequera que pateixen les zones boscoses i la falta d’aliment. “Estem envoltats de boscos, però allà ja no hi troben menjar ni beguda; per això venen al poble, amb l’agreujant que la gent no té consciènci­a que són animals salvatges i els dona menjar”, explica Serinyana.

El pla de xoc que prepara la Generalita­t per frenar-ne l’expansió implica, entre altres mesures, una campanya de sensibilit­zació per evitar que la gent els alimenti o la presència de la figura del “caçador expert”. Ara per ara les batudes han demostrat que són clarament insuficien­ts. A més a més, es dona la circumstàn­cia que a l’estiu no es permet la caça amb armes de foc en aquest entorn. ●

 ?? Pere Duran / NTxD dóD ?? Un porc salvatge passejant per Cadaqués ara fa un any
Pere Duran / NTxD dóD Un porc salvatge passejant per Cadaqués ara fa un any

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain