La Vanguardia (Català-1ª edició)

La justícia italiana creu que Mario Biondo va ser assassinat

Nou anys després tanca el cas i descarta que es llevés la vida

- Andrés Guerra

Mario Biondo va morir assassinat, segons sosté la justícia italiana. Fins ara, aquesta asseveraci­ó només era la fe d’una família. Ara té suport als tribunals, i, per tant, ja hi ha dues veritats oficials: l’espanyola, segons la qual l’operador de càmera es va suïcidar, i la italiana, que nega aquesta versió i s’inclina per la de l’homicidi dolós. Ho ha pogut confirmar La Vanguardia mitjançant accés a la interlocut­òria judicial del jutge d’instrucció assignat al cas pel Tribunal de Palerm.

La mort d’en Mario, operador de càmera italià i marit llavors de la presentado­ra Raquel Sánchez Silva, va tenir lloc en algun moment de la matinada del 30 de maig del 2013. L’empleada domèstica en va trobar el cadàver a la tarda i el metge forense va dictaminar el suïcidi com a causa probable. La Policia Nacional va prendre declaració a persones del seu entorn, i el cas es va arxivar sense més investigac­ions.

En Mario no tenia motius per llevar-se la vida, de manera que la família Biondo no es va conformar amb una explicació tan simple. Van sol·licitar l’exhumació del cos per practicar-li una segona autòpsia a Itàlia –el resultat no va diferir gaire de l’espanyola–, van contractar pèrits i experts en diferents àrees, dos expolicies espanyols es van afegir de manera altruista a la causa, van aconseguir que fiscals italians anessin a Madrid el 2014 i el 2016 per practicar noves testifical­s, hi va haver una tercera autòpsia i, per fi, nou anys després del seu inici, aquesta batalla moral i judicial ha arribat al final.

La interlocut­òria del jutge Nicola Aiello tanca la causa concloent que res no concorda amb un suïcidi, partint de com es va trobar el cadàver: el cos d’en Mario va aparèixer suspès parcialmen­t d’una prestatger­ia amb una pashmina sota la mandíbula, però no estava penjat, els talons tocaven a terra i cap objecte de l’aparador no estava mogut. El jutge descarta un joc eròtic d’autosatisf­acció i es pregunta per què els forenses no expliquen l’hematoma al cervell.

Tot això ho recull el jutge Aiello a la seva interlocut­òria, en què carrega, a més a més, contra la nul·la investigac­ió duta a terme a Espanya i detalla les diligèncie­s que s’haurien d’haver practicat llavors i que avui, nou anys més tard, resulten fútils. També posa en dubte els resultats de les autòpsies practicade­s a Itàlia, partint que l’espanyola va ser un nyap. A l’últim paràgraf de la interlocut­òria es resumeix la hipòtesi: “Els elements extrets de l’expedient del fiscal refuten la tesi del suïcidi i suggereixe­n que Mario Biondo va ser assassinat per una mà desconegud­a i posteriorm­ent col·locat en una posició per simular un suïcidi”. ●

El jutge de Palerm afirma que el cos va ser col·locat de manera que semblés un suïcidi

 ?? L D ?? La Santina i en Pippo, pares de l’operador de càmera, han aconseguit a la fi la seva primera victòria
L D La Santina i en Pippo, pares de l’operador de càmera, han aconseguit a la fi la seva primera victòria

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain