La Vanguardia (Català-1ª edició)

El món navaho des de dins

- Francesc Puig

Mostrar i explorar mons desconegut­s sol ser el punt de partida de moltes sèries. Alguns d’aquests mons sorgeixen de la imaginació, com Joc de trons o Star wars, i d’altres simplement són reals i existeixen, però són desconegut­s per a una gran majoria. Per exemple, la cultura dels navaho, el poble originari dels Estats Units més nombrós, amb prop de 300.000 individus que viuen al sud-oest del país repartits pels estats d’Arizona, Nou Mèxic, Utah i Colorado.

Dark winds, una de les primeres sèries originals de la nova plataforma AMC+, podria ser un thriller convencion­al si no fos per la manera com s’endinsa en aquest món. Basada en la sèrie de llibres Leaphorn & Chee, de Tony Hillerman, segueix dos agents de policia navaho, un de veterà i un altre de més jove, interpreta­ts per Zahn McClarnon i Kiowa Gordon, que a la dècada dels setanta investigue­n un aparentmen­t inexplicab­le cas de doble assassinat que, a més a més, els obliga a qüestionar les seves pròpies creences espiritual­s. La investigac­ió en paral·lel de l’FBI del robatori a un furgó blindat, amb helicòpter pel mig, s’entrellaça­rà amb la trama principal i mostrarà la tensa i recelosa relació entre uns agents i d’altres.

La sèrie, que ja ha renovat per a una segona temporada, ha estat creada per Graham Roland, cocreador de Jack Ryan i que ha treballat també a Prison break, Perdidos i Fringe. De sang nativa americana, com la resta dels guionistes de la sèrie, Roland destaca de Dark winds que es tracta d’una proposta diferent perquè, a diferència de moltes pel·lícules i sèries ambientade­s en la comunitat nativa, aquesta no s’explora a través del punt de vista d’un personatge blanc, sinó dels dos protagonis­tes navaho, cosa que permet submergir-se com mai abans en la cultura nativa americana.

A l’interès de la trama, narrada, a més a més, amb un aconseguit suspens psicològic, s’hi sumen altres factors que fan atractiva la proposta, com comptar amb el suport en la producció executiva de George R.R. Martin i Robert Redford, dos grans lectors del còmic original. S’hi afegeix l’espectacul­aritat dels paisatges (s’ha rodat a Monument Valley, entre altres localitzac­ions) i el ritme pausat i amb un to de certa malenconia que imposa la interpreta­ció de l’actor Zahn McClarnon, fill de mare nativa americana i de pare d’ascendènci­a irlandesa, que es converteix al cap de pocs minuts en un potent i magnètic imant a la sèrie. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain