La Vanguardia (Català-1ª edició)

Només calen dos segons per injectar un tòxic que anul·la la voluntat

Un metge forense explica els símptomes que poden patir les dones agredides La UE compra 250 milions de dosis de la vacuna d’Hipra contra la covid

- Cristina Oriol Val

En cap de les denúncies per punxades en contextos de lleure nocturn, que s’han estès per Espanya, no hi ha hagut, que se sàpiga, un delicte posterior, i no s’han trobat restes de tòxics en l’organisme a excepció del cas d’una menor a Gijón. Però sí que hi ha hagut víctimes que han referit símptomes compatible­s amb la inoculació d’un tòxic.

La principal simptomato­logia que presenten aquestes dones és dificultat per controlar la seva voluntat, somnolènci­a, sensació dissociati­va, vertígens, marejos o amnèsia retrògrada. “Alguns tòxics no provoquen pèrdua de consciènci­a, però la víctima percep que governen la seva voluntat i que poden fer amb ella el que vulguin perquè és incapaç d’oposar-s’hi activament”, detalla Àngel Cuquerella, metge forense de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC).

Així doncs, n’hi ha prou amb un breu contacte amb l’agulla perquè hi hagi aquests efectes? La veritat és que sí. En les circumstàn­cies en què tenen lloc aquestes punxades –locals de lleure nocturn plens de gom a gom–, la dosi no pot ser gaire alta, ja que han de ser ràpids perquè la víctima no se n’adoni. “Entre que injecten i extreuen la xeringa passen dos segons escassos”, diu aquest metge forense.

Sobre la quantitat que poden estar injectant, Cuquerella diu que “amb dos o tres centímetre­s cúbics n’hi hauria prou”. I afegeix que, “encara que sigui poc, quan una persona no ha consumit mai aquest tipus de substàncie­s, l’efecte és més gran que en les persones que tenen tolerància o dependènci­a a aquests tòxics”.

Les substàncie­s que poden estar inoculant no fa falta comprarles al mercat negre. “Són medicament­s que s’utilitzen per dormir o com a relaxants musculars”, diu l’expert. A més a més, els efectes de la inoculació depenen de si es fa de manera intravenos­a (seran immediats) o intramuscu­lar (relativame­nt ràpids), que seria la que s’està detectant als locals de lleure. Miriam Alba, una víctima que va entrevista­r aquest diari fa uns dies, va explicar que els efectes van arribar deu minuts després de la punxada. “La inoculació intramuscu­lar no és immediata; arriba al cap de pocs minuts, i els símptomes duren prou per anul·lar la voluntat”.

Si les víctimes noten una punxada, és important que avisin ràpidament el seu entorn més pròxim i que s’alerti el personal del local perquè la dona sigui traslladad­a com més aviat millor a l’hospital. Les restes a la sang d’aquestes substàncie­s desapareix­en ràpidament, entre 4-6 hores, i l’agressor o agressors se n’aprofiten. “Si es tarda més, és possible que hagin estat sotmeses i que no hi hagi manera bioquímica de poder determinar res perquè el cos ho ha metabolitz­at”, detalla. Més enllà de si s’injecta una substància o no, i quina, la pregunta també és què ha punxat aquella agulla. “El primer que pot generar és una infecció i transmetre una malaltia vírica. I, en segon lloc, punxar una vena o una artèria pot causar danys greus”. Pot provocar una petita complicaci­ó com un embolisme gasós o una isquèmia. “No és cap broma. És una situació de risc”.

Finalment, Cuquerella assegura: “Que l’agressor o agressors no hagin pogut cometre el delicte no vol dir que no hi hagi aquesta finalitat”: “Les víctimes han reaccionat molt ràpid, però sotmetre químicamen­t té una finalitat, sigui sexual o econòmica”. I matisa: “Una altra cosa és que es pugui demostrar”. ●

La Comissió Europea va anunciar ahir la firma d’un contracte per a l’adquisició a la tardor de 250 milions de dosis de la vacuna contra la covid desenvolup­ada per la catalana Hipra. El fàrmac està en fase de revisió per part de l’Agència Europea de Medicament­s (EMA), que ha d’autoritzar-ne la comerciali­tzació. En l’adquisició hi participen un total de catorze països membres.

La Comissió valora que la vacuna proteica d’Hipra és una opció que complement­a la cartera de vacunes comunitàri­a. “Davant l’augment de les infeccions per covid a Europa, hem de garantir la màxima preparació per als mesos de tardor i hivern”, va assenyalar en aquest sentit la comissària de Salut i Seguretat Alimentàri­a, Stella Kyriakides, que va remarcar així la importànci­a de generalitz­ar les dosis de reforç els pròxims mesos. Un dels avantatges de l’immunogen d’Hipra és que es pot adaptar a les variants del SARS-CoV-2.

“És una molt bona notícia”, va afirmar el president del Govern central, Pedro Sánchez, pel que fa al contracte d’adquisició de la vacuna produïda a la planta d’Amer (Selva). És “una prova magnífica de tot allò que pot funcionar arran de la col·laboració entre els sectors públic i privat en una nova política industrial”, va dir un cop va acabar la reunió amb el Rei a Mallorca. A parer seu, Espanya s’ha situat com a referent mundial en matèria de vacunació i ara també destaca per l’aportació en la lluita davant les noves variants del coronaviru­s. ●

“Sotmetre algú amb un químic té una finalitat sexual clara; una altra cosa és que es pugui demostrar”

 ?? EP ?? Totes les punxades han tingut lloc en contextos de lleure nocturn en locals plens
EP Totes les punxades han tingut lloc en contextos de lleure nocturn en locals plens

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain