La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els estudis de Cinecittà cremen per quart cop en quinze anys

Es perd el decorat de la sèrie ‘The young Pope’, de Sorrentino

- ISABEL cARRILLO DE ALBORNOZ

L’incendi de dilluns als estudis cinematogr­àfics Cinecittà, ubicats al sud-est de la ciutat de Roma, s’ha sumat als altres tres sinistres declarats al recinte els últims 15 anys, tots en època estival. L’origen ha estat en aquest cas un plató íntegramen­t construït amb paper maixé que recreava la Florència del Renaixemen­t per a un documental històric. Les flames també han afectat part de l’estructura que acull la casa de Gran Hermano, així com part del decorat de la sèrie The young Pope, de Paolo Sorrentino.

“L’incendi ja ha estat controlat. No hi ha ferits, ni intoxicats, ni pèrdues materials greus”, va anunciar Marlon Pellegrini, portaveu de l’estudi, al cap de poques hores de la deflagraci­ó. Els platós on es van rodar Ben Hur i La dolce vita han estat pastura de les flames massa sovint els últims lustres.

L’agost del 2007 cremava de nit un hangar de més de 2.000 metres quadrats on hi havia emmagatzem­ats els decorats de la sèrie de televisió Roma. Les flames van arribar als 40 metres d’alt i es van necessitar onze dotacions de bombers per controlar el foc.

El 2012 es va declarar, una matinada de juliol, un incendi al Teatro 5 de Cinecittà. Quan hi van arribar els bombers, les flames havien devorat el teatre Fellini i el Teatro 5, el més gran del recinte, amb més de 3.200 metres quadrats, pel qual havien passat directors com Luchino Visconti, Martin Scorsese, William Wyler i Federico Fellini.

Segons van informar mitjans italians, les flames es van originar a la part alta del teatre, on penjaven cables, focus i altres aparells inflamable­s. Al principi, la policia italiana no va descartar que hagués estat provocat, hipòtesi que van descartar dies més tard.

El 2018 va ser un plató de la mida d’un camp de futbol el que va cremar: recreava l’escenari de l’antiga Roma. Es van necessitar més de sis vehicles d’extinció per extingir el foc. “Els incendis s’originen a l’estiu perquè alguns estudis d’enregistra­ment no tenen aire condiciona­t i s’hi acumula molta calor, cosa que fa que s’incendiïn els materials delicats”, havia declarat el llavors portaveu de Cinecittà a mitjans de comunicaci­ó italians.

Les investigac­ions d’aquests incendis apunten a causes naturals, incloent-hi el fort vent i les altes temperatur­es pròpies de la capital italiana durant els mesos de juliol i agost. Des de principis d’estiu hi ha hagut més de 30.000 incendis en tot el país, incloent-hi un gran focus a Roma declarat el 9 de juliol, que es va estendre a la perifèria est de la ciutat i va causar l’evacuació de diversos edificis residencia­ls. “Feia molt vent i hi havia uns 40 graus a l’estudi”, va dir Marlon Pellegrini sobre l’incendi de dilluns passat. Malgrat l’alta incidència de focs a l’estudi, el recinte no té protocols concrets ni plans de prevenció d’incendi. ●

 ?? Oala  
  
   o
       o ?? Tres equips van anar a extingir l’incendi als estudis, situats al sud-est de Roma
Oala o o Tres equips van anar a extingir l’incendi als estudis, situats al sud-est de Roma
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain