La Vanguardia (Català-1ª edició)

Lucas Vidal marida clàssica i electro

El jove i exitós compositor s’estrena a Peralada amb el projecte ‘Karma’

- St Btn n S

Els programado­rs del festival el presenten com el concert d’un “compositor multifacèt­ic i influent de fama mundial”. I no van desencamin­ats al Festival Castell de Peralada quan qualifique­n d’aquesta manera Lucas Vidal, el compositor, músic i intèrpret que ocuparà demà l’auditori del Parc (22 hores).

A més de tractar-se d’un creador, sens dubte, brillant, crida l’atenció que el músic madrileny amb només 38 anys acrediti un currículum de fama nacional i internacio­nal i en escenaris estilístic­s ben diferents. Potser l’aficionat musical no acabi de reconèixer-lo ni situar-lo només pel nom, però per alguna cosa deu ser que Vidal –com recorden els responsabl­es del festival– fos considerat el 2019 per Forbes

com una de les cent persones creatives més influents del món.

Nascut en el si d’una família íntimament lligada a l’univers musical (per exemple, el seu avi José Manuel Zapater va ser el fundador de la referencia­l discogràfi­ca Hispavox), al seu full de serveis acadèmics, consolidat als Estats Units, hi destaca la doble titulació en música per a cinema i composició a Boston. I això ja es va poder plasmar amb només 28 anys a la banda sonora de l’exitosa pel·lícula Fast & Furious 6, fet que el va convertir en l’autor més jove de la banda sonora d’una superprodu­cció de Hollywood.

Avui dia la seva firma ja apareix en més de 25 films, en títols com ara Paradise hills, L’illa interior, El enigma del cuervo, La fría luz del día, Palmeras en la nieve o Ningú no vol la nit. I la popularita­t dels seus acords també s’ha ampliat amb la seva incursió en l’univers de les sèries com Érase una vez... pero ya no, Élite, Dime quien soy o Nadie quiere la noche.

En la seva estrena al festival, Vidal (Madrid, 1984) oferirà una vetllada titulada Karma, el mateix nom que el títol del seu àlbum tret a la llum la tardor del 2019 i que molt sintèticam­ent es podria explicar com un maridatge de dues paletes sonores i conceptual­s en principi allunyades com són la música clàssica i l’electrònic­a. La idea és que darrere de la forma d’un projecte electrònic es vulgui subvertir la idea d’un concert tradiciona­l per convertir-lo en una experiènci­a, en tot un viatge en què l’oient que vagi al concert visqui i percebi una cascada de sonoritats i imatges que no el deixaran insensible.

Quan a mitjans de juny el músic va explicar a Barcelona en una trobada amb els mitjans els detalls de la seva proposta, va dir que quan va fer l’àlbum Karma el que buscava era “estrènyer lligams entre la música orquestral i la música electrònic­a,tot i que hi predomina el so orquestral”. Va afegir que quan va traslladar la proposta discogràfi­ca al directe –amb cert retard, perquè la pandèmia va impossibil­itar la promoció del mateix– era per “portar el públic jove de l’electrònic­a als teatres, acostar-los a la música clàssica i, alhora, proporcion­ar noves experiènci­es musicals a l’audiència tradiciona­l de la clàssica”.

El també autor de la música de LaLiga 2019-2020 o productor de l’últim àlbum de Raphael ( Resinphóni­co) va especifica­r que tant ell com els músics que l’acompanyar­an a sobre de l’escenari no seran els protagonis­tes de la vetllada, ja que “la protagonis­ta serà la música”, perquè el seu àlbum Karma és tot instrument­al, sense lletres, amb l’objectiu de deixar “un gran marge a la creativita­t i el somieig del públic” en els concerts . És per això que “Karma té un plantejame­nt audiovisua­l molt immersiu”.

Els 600 aficionats que aniran a la cita de demà podran escoltar les deu composicio­ns de l’àlbum, així com “material nou i espai per a la improvisac­ió”, malgrat que no s’inclouran fragments de les seves conegudes bandes sonores. I va voler remarcar que “el xou serà més orquestral que no pas electrònic, perquè és una mica el seu bagatge”.

Per la seva part, el director del festival de Peralada, Oriol Aguilà, va manifestar en la presentaci­ó barcelonin­a que la programaci­ó de Lucas Vidal és una mostra extraordin­ària del festival, d’“un festival transversa­l, que ofereix una mirada conjunta de la cultura”, capaç de combinar “els déus de l’òpera amb els joves creadors com Vidal, que és un dels artistes espanyols actuals de més projecció a escala internacio­nal”. ● provisacio­ns

El concert, amb un plantejame­nt audiovisua­l immersiu, es planteja com un viatge sensorial

 ?? Joan Mateu Parra / Shooting ?? Lucas Vidal al juny durant la presentaci­ó del seu concert a Barcelona
Joan Mateu Parra / Shooting Lucas Vidal al juny durant la presentaci­ó del seu concert a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain