La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una nova realitat

L’esport està cada vegada més relacionat amb la desconegud­a per a molts tecnologia ‘blockchain’; l’exemple més recent és la unió del Barça amb Socios.com

- C rlos Ruiz

Tot amant del futbol sap què és un fora de joc, anglicisme­s com el goal average i fins i tot s’atreveix a explicar el que és defensar en bloc baix. Però a l’aficionat corrent, al que va començar escoltant els partits enganxat a un transistor, cada vegada li costa més lluitar amb conceptes lligats a l’esport que li són estranys, lluny en principi d’un terreny de joc i pertanyent­s a una realitat virtual, pràcticame­nt imaginària des de la seva concepció de negoci de l’esport rei.

Els patrocinad­ors i drets de televisió, durant les últimes dècades les fonts d’ingressos principals dels grans clubs, hauran de compartir el pastís els propers anys amb un mercat en auge basat en la tecnologia blockchain, el nou sistema que ho engloba tot i el primer dels termes per iniciarse en aquesta nova era digital. “És una manera de guardar informació distribuïd­a, pública i inalterabl­e. La validació del que es guarda es fa entre tots els membres de la xarxa. Tots validen que les operacions que es fan són legals”, explica a La Vanguardia l’enginyer informàtic i cap de l’empresa Mortensen, Josep Maria Ganyet. Dins d’aquesta “gran base de dades” es fan transaccio­ns de productes digitals de tota mena, entre els quals destaquen els NFT, sigles de token no fungible. “Un token fungible és un bitllet. Si es trenca o es deteriora es perd. Un token no fungible és un títol de propietat digital”, diferència Ganyet, que es remunta a l’era més esplendoro­sa del paper, la del quiosc, per trobar una comparació que faci llum: “L’esport va ser pioner amb els cromos. Amb la tecnologia blockchain tot pot ser un cromo, qualsevol moment històric. A tot se li pot posar valor. El que abans eren cromos al teu àlbum, ara són NFT al teu mòbil”.

Aquest incipient mercat que inclou múltiples camps, entre els quals l’esport i l’art, ja mou milers de milions d’euros i està sent monetitzat per franquície­s de l’NBA i equips de futbol, entre d’altres. Sense anar més lluny, el Barça va subhastar a Sotheby’s fa uns dies un NFT del mític gol de Johan Cruyff a l’Atlètic de Madrid, el batejat com l’holandès volador, per 693.000 dòlars . “És una font que està funcionant i el Barça l’ha d’explotar, li pot donar projecció de futur, d’innovació i prestigi”, destaca. El negoci pot ser “infinit”, ja que es posa en relleu i es tracta de rendibilit­zar “el compromís” de l’aficionat amb el seu club, però també té un vessant “irracional” que el converteix en un sector volàtil i canviant: “Crec que acabaran donant més ingressos que les television­s (...) Però són borses, mercats de valor, i poden caure”.

El Barça, tot i això, ha entrat de ple en aquesta nova era gràcies a l’associació amb Socios.com, que després del pagament de 100 milions d’euros ha adquirit un 24,5% de Barça Studios, l’operació coneguda a l’entorn barcelonis­ta com a tercera palanca. “Volem crear un ecosistema digital que sigui una prolongaci­ó del club, en què els aficionats podran connectar amb l’equip i interactua­r amb altres aficionats a tot el món i compartir la passió a través d’experiènci­es”, explica a aquest diari Paco Roche, responsabl­e de comunicaci­ó a Espanya de Socios.com.

El Barça ja col·laborava des del juny del 2020 amb aquest proveïdor mundial de blockchain per a esports i entretenim­ent a través de la venda de Fan Tokens, que fins ara li ha permès ingressar més de 20 milions d’euros, “dels clubs que més n’ha venut al món”. A diferència dels NFT, el valor dels quals rau en la seva exclusivit­at, en principi únics, els Fan Tokens són com una moneda virtual limitada que dona accés a privilegis. “Es poden utilitzar en la nostra aplicació i cada vegada que interactue­s sumes punts que són bescanviab­les per premis com una samarreta firmada, un partit en una llotja VIP o fins i tot jugar al Camp Nou, com aquest any amb Eto’o. També pots participar en enquestes vinculants”, indica, però advertint que l’aplicació mòbil és l’avantsala cap a una experiènci­a més “immersiva” amb el metavers. “És el primer pas per a una comunitat global. Perquè els milions d’aficionats del món se sentin part de l’equip”, conclou sobre la nova realitat que treu el cap. Del transistor a una altra dimensió. ●

El club blaugrana ja ha ingressat més de 20 milions per la venda de Fan Tokens des del juny del 2020

 ?? Madrai.da/ ?? Eto’o i el cap de Socios.com, Alexandre Dreyfus, al Camp Nou
Madrai.da/ Eto’o i el cap de Socios.com, Alexandre Dreyfus, al Camp Nou

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain