La Vanguardia (Català-1ª edició)

José Miguel Viñas,

Meteoròleg; físic de l’aire

- Víctor-M. Amela - Ima Sanchís - Lluís Amiguet Eluís Amiguet

Tinc 53 anys i en fa 25 que soc meteoròleg: soc físic, però sobretot autodidact­e. Espanya i Catalunya són paradisos de la diversitat climàtica. La lluita contra l’escalfamen­t global no hauria de ser ni radical ni ideologitz­ada; només hauria de ser eficaç. Al setembre publicaré ‘Nuestro reto es el aire’

en alguns llocs. No es poden explicar per la simple variabilit­at de l’atmosfera.

Ens hem de preocupar?

És preocupant aquest escalfamen­t a tot el planeta i en especial a Espanya, perquè som en una zona molt vulnerable a la frontera climàtica amb l’Àfrica.

Podrem predir-ho i aturar-ho?

No tenim prediccion­s, sinó només projeccion­s sobre el canvi climàtic.

Quan tindrem prediccion­s?

No en tindrem, perquè hi ha un seguit de factors, per exemple el creixement de la població mundial, que no són predictibl­es només amb simples dades meteorològ­iques.

Quines sí que són predictibl­es?

La física ja ha demostrat que la raó primera per la qual la Terra s’està escalfant al ritme actual són les emissions extra de CO que hem estat emetent cada vegada més a causa de l’activitat humana. I avui ja estem en màxims històrics.

Creu que podrem reduir-les?

Malgrat que fa 30 anys que ens ho demanen, continuem emetent més i més. En la mesura que ho aconseguim frenar, cosa gens clara, es plantegen diferents escenaris, que publica l’IPCC (Grup Intergover­namental sobre el Canvi Climàtic).

La tardor serà aquí també tòrrida?

En la predicció estacional per a l’agost, setembre i octubre continuen apareixent temperatur­es més altes del normal. Si es va complint, en algun moment d’agost i principis de setembre hi hauria altres onades de calor.

Espanya aviat serà subtropica­l?

És el que comença a passar i aquesta subtropica­litat comença a trencar les regles del joc predictiu amb el creixement de l’anticicló de les Açores.

No venen més Filomenes nevades?

Els sistemes subtropica­ls contenen més humitat i poden originar aquests temporals de neu en combinació amb borrasques.

El nostre clima serà més inesperat?

La precipitac­ió subtropica­l és més irregular, per la qual cosa no hi haurà tanta continuïta­t com en els comportame­nts atlàntics. L’entrada en escena d’aquests sistemes híbrids fa que alguns tinguin origen polar i se subtropica­litzin per tornar després a convertir-se en polars.

Patirem meteors insòlits?

Ja hi ha huracans i ciclons que entren per l’Atlàntic i s’acosten a la Península i les Canàries. Està augmentant la temperatur­a del mar a l’Atlàntic, fet que afavoreix que hi hagi estacions insòlites amb una meteorolog­ia que bat rècords.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain