La Vanguardia (Català-1ª edició)

Suïssa s’uneix a la UE i prohibeix la importació d’or de Rússia

- GINEBRA

Suïssa, que té nombroses refineries per fondre lingots d’or, en deixarà d’importar de Rússia, segons va anunciar ahir el Govern helvètic. El Consell Federal s’ha alineat així amb les sancions de la Unió Europea a Rússia per la invasió d’Ucraïna. Una prohibeix importar or d’origen rus.

Segons la resolució que va entrar en vigor ahir, Suïssa prohibeix “comprar, importar o transporta­r or o productes d’or procedents de Rússia”. Així mateix, “tot servei lligat a aquests béns” queda vetat. Tradiciona­lment neutral, Suïssa va trencar amb la seva habitual reserva després de l’inici de la guerra a Ucraïna i la resposta europea.

Al maig tres tones d’or originàrie­s de Rússia van ser importades per Suïssa des del Regne Unit, però no va ser possible identifica­r quina empresa ho va fer, segons l’agència Bloomberg. L’Associació Suïssa de Fabricants i Comerciant­s de Metalls Preciosos, que representa les grans refineries d’or del país, va dir després de consultar-ho amb els seus membres que cap d’ells no era l’importador. L’organitzac­ió va insistir que l’“or dubtós” no podia tenir refugi a Suïssa, i va recomanar

Tres tones d’or procedents de Rússia van arribar al maig al país helvètic i no se sap qui les va importar

“màxima precaució”. Les duanes suïsses van dir llavors que examinarie­n les importacio­ns d’or de Rússia en vista de les sancions, però van insistir que no estaven prohibides. Sí que ho estaven, en canvi, les exportacio­ns.

La quarta tanda de sancions de la UE, del 15 de març, prohibia la venda, transferèn­cia o exportació de productes de luxe a Rússia, incloent-hi l’or, la plata, les perles i els diamants. El 12 de juliol la UE va vetar explícitam­ent la importació d’or en totes les seves formes. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain