La Vanguardia (Català-1ª edició)

Conseqüènc­ies d’un viatge inoportú

-

Com era previsible, la visita que Nancy Pelosi, presidenta de la Cambra de Representa­nts dels Estats Units, ha efectuat a Taiwan ha destapat la caixa dels trons a la Xina. Pequín va convocar l’ambaixador dels Estats Units i va reiterar, com ja li va dir el president Xi Jinping a Joe Biden dijous passat, que Washington juga amb foc.

La controvert­ida visita ha enfurismat el règim comunista després que Pelosi va afirmar a Taipei que no abandonara­n Taiwan i que “la determinac­ió dels EUA de preservar la democràcia a Taiwan i arreu del món es manté inalterabl­e”. Paraules que per la Xina són una provocació i un atemptat al principi d’“una sola Xina”. Pequín tem que Pelosi pugui provocar un efecte dòmino que faci que altres líders mundials visitin l’illa, la qual cosa s’entendria com un suport a la independèn­cia.

La Xina ha posat en marxa la maquinària militar, comercial i mediàtica en defensa de la idea que Taiwan és una província del país i part del seu territori. Les xarxes socials bullien ahir de missatges i mems nacionalis­tes i d’orgull patri que exaltaven la unitat nacional i demanaven que les autoritats adoptin les mesures que siguin necessàrie­s per recuperar l’illa. Weibo, el Twitter xinès, es va col·lapsar i milers d’internaute­s van aclamar les consignes bel·licistes i van clamar obertament a favor de la invasió militar de Taiwan per aconseguir la reunificac­ió.

Pequín ja ha posat en marxa represàlie­s comercials amb sancions a la soja, els cítrics i alguns peixos provinents de l’illa, i ha programat a partir d’avui quatre dies de maniobres militars a l’estret de Taiwan, envoltant l’illa i fins i tot penetrant a les aigües territoria­ls de Taipei, durant les quals s’efectuarà foc real. Unes maniobres que, a la pràctica, causaran un bloqueig marítim i aeri de l’illa, com va denunciar el Ministeri de Defensa taiwanès, que va decretar l’estat d’alarma. Durant les hores que

Pelosi va ser a Taipei hi va haver una vintena d’incursions aèries xineses sobre l’illa.

La visita de Pelosi, que no va fer cas de les amenaces xineses i de les recomanaci­ons del seu propi Govern, es pot qualificar si més no d’inoportuna perquè situa en una situació encara més delicada el president Biden en les tenses relacions que té amb Xi Jinping. La Casa Blanca insisteix que el viatge no suposa cap problema de sobirania i es reafirma en la política d’“una sola Xina”. Washington no vol trencar la corda amb Pequín que Pelosi ha tensat perquè la Xina, país aliat de Rússia en la guerra d’Ucraïna, continua establint distàncies estratègiq­ues amb Moscou, i Biden vol mantenir obert el diàleg en temes com la guerra comercial i la influència en la regió Àsia-Pacífic.

Biden no pot controlar l’agenda de viatges de la speaker Pelosi, enemiga acèrrima del règim xinès, però aquesta hauria de saber que Taiwan –primer fabricant mundial de semiconduc­tors– és una peça molt delicada de la geopolític­a mundial i que qualsevol acció que contribuei­xi a donar arguments perquè la Xina provoqui una reacció contundent comporta un risc elevat. Pelosi, de 82 anys, ha venut el seu pas per l’illa com una defensa de la democràcia i la llibertat, fet que recorda alguns trets prepotents de la política nordameric­ana d’altres temps, quan es dedicava a donar lliçons pel món. Molts es pregunten per què Pelosi ha anat a Taipei, ja que de la visita se’n poden extreure pocs resultats efectius, a banda d’enfurismar Pequín, contribuir a agreujar la relació bilateral de la Xina i els Estats Units i causar una escalada militar a la zona.

És difícil entendre l’ambigüitat estratègic­a dels EUA respecte de Taiwan, en virtut de la qual des del 1979 reconeixen oficialmen­t un sol govern xinès, el de Pequín, però alhora mantenen relacions amb l’illa i estan compromeso­s amb la seva defensa. ●

La visita de Nanci Pelosi a Taiwan irrita Pequín i agreuja la tensió entre els EUA i la Xina

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain