La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les regatistes i els joves seran al Port Olímpic

La limitació afectaria usos urbans, agrícoles i recreatius, però no les aixetes de la població

- Jose Polo C

Els embassamen­ts que proveeixen d’aigua l’àrea metropolit­ana de Barcelona estan a un 42% de capacitat. Si aquest nivell baixa del 40%, es decreta

Olímpic, en un espai de dues milles de llarg i una d’ample.

“La Copa de l’Amèrica està accelerant obres i serà un actiu molt important i durant molt de temps”, manté Calvet. A més de l’obertura del moll del WTC, del de les Drassanes o el Moll Barcelona, aquesta mateixa setmana l’Ajuntament de Barcelona va anunciar que s’accelera la reforma de la zona de lleure i restauraci­ó del Port Olímpic perquè estigui a punt a l’estiu del 2024. En aquest espai, una vegada finalitzin els Jocs Olímpics de París, s’hi instal·laran els ria l’alerta per falta d’aigua, una situació que, segons les previsions de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), podria tenir lloc entre mitjans i finals de setembre si no plou. Aquesta fase significa certes limitacion­s sobre l’ús del líquid més preuat a la capital catalana i la seva conurbació, encara que en un primer moment no afectarien directamen­t els ciutadans.

Ho va reconèixer ahir el director de l’ACA, Samuel Reyes, en una entrevista a Catalunya Ràdio. “Els jardins es regarien només dos dies per setmana durant la nit i no es podrien equips que disputaran la Copa de l’Amèrica Femenina i la Copa de l’Amèrica Juvenil, que tindran les bases al Port Olímpic. I un any abans, a la tardor del 2023, se celebrarà la Copa Prada.

Totes les bases ubicades al Port Vell disposen d’una esplanada on els equips participan­ts edificaran una nau que es desmuntarà un cop acabi la prova, que se celebrarà a la tardor del 2024. La celebració de la 37a Copa de l’Amèrica de Vela portarà a Barcelona unes 2.500 persones comptant només integrants dels diferents equips esportius i de l’organitzac­ió. ● netejar els carrers amb mànegues”, va dir a tall d’exemple. També hi hauria “limitacion­s en l’agricultur­a, en la ramaderia o als camps de golf”, va afegir.

Tot i això, en aquesta situació d’alerta no es preveuen restriccio­ns domèstique­s. “El ciutadà no ho notarà a l’aixeta”, va remarcar el director de l’ACA. El pla especial contra la sequera preveu situacions de prealerta, alerta, excepciona­litat i emergència. Per tant, en cas que la situació s’agreugi, es podria arribar a ser més restrictiu. És en l’estat d’emergència quan estan

FONT: previstos talls d’aigua en boca. El mes de febrer passat es va entrar en fase de prealerta al sistema Ter-Llobregat, que proveeix uns cinc milions d’habitants. I és que els pantans se situen gairebé a la meitat del nivell de fa un any.

Segons Reyes, l’àrea metropolit­ana de Barcelona viu una situació de sequera tan important com la del 2018 però “no tan crítica com la del 2007 i el 2008, quan els embassamen­ts se situaven en un 20%”. En un estiu de recuperaci­ó del turisme i amb diverses onades de calor, el consum d’aigua a la ca

BARRI GÒT pital catalana i l’àrea metropolit­ana s’ha elevat en un 10%. Durant el període estiuenc sempre sol créixer.

L’anunci va arribar l’endemà de la reunió interdepar­tamental sobre la sequera de la Generalita­t de Catalunya, que, a més de la presència del director de l’ACA, va agrupar els consellers d’Acció Climàtica, Alimentaci­ó i Agenda Rural, Teresa Jordà; Empresa i Treball, Roger Torrent; Interior, Joan Ignasi Elena; Salut, Josep Maria Argimon, i Presidènci­a, Laura Vilagrà. “No estem preocupats, però sí ocupats”, va revelar Reyes sobre la trobada entre representa­nts del Govern.

Des de la setmana passada ja hi ha 135 municipis amb algunes restriccio­ns en l’ús d’aigua a Catalunya. Majoritàri­ament són localitats que depenen de sistemes com pous, per exemple. A uns trenta quilòmetre­s de Barcelona hi ha Vallirana, que el mes passat ja va decretar limitacion­s, en aquest cas per la situació dels aqüífers, va explicar l’Ajuntament de la localitat del Baix Llobregat.

En aquest context, el que està funcionant a tota màquina són les dessalinit­zadores, que no havien treballat mai tant temps sense parar. Des del mes de febrer passat han produït 33 hectòmetre­s cúbics d’aigua, cosa que ha evitat que les restriccio­ns siguin més importants.

El director de l’ACA va aprofitar l’entrevista d’ahir per demanar la col·laboració de la ciutadania davant la situació de sequera. “Entre tots podem reduir molt el consum”, va dir Samuel Reyes, que va reclamar gestos com tancar l’aigua mentre les persones s’ensabonen a la dutxa o es raspallen les dents. ●

La Generalita­t demana a la ciutadania un ús responsabl­e per mitigar la situació de sequera

Principals localitzac­ions de la Copa de l’Amèrica

 ?? Xavier Cervera / Arlio ?? Un dels serveis que es veurien afectats per les restriccio­ns seria la neteja dels carrers
Xavier Cervera / Arlio Un dels serveis que es veurien afectats per les restriccio­ns seria la neteja dels carrers

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain