La Vanguardia (Català-1ª edició)

Míssils sobre l’estret

La Xina desplega un centenar d’avions i una desena de vaixells davant Taiwan

- Tuíp í / PEQUÍN Agelccis

L’exèrcit xinès va posar en marxa ahir al migdia les maniobres militars més importants al voltant de Taiwan, que van incloure el llançament de míssils convencion­als davant les costes nord-est i sud-oest de l’illa. El Ministeri de Defensa taiwanès va confirmar que Pequín va disparar un total d’onze míssils balístics Dongfeng des de prop de les illes Matsu i es van poder veure i sentir des de l’illa de Pingtan, un dels punts més pròxims de la Xina continenta­l a Taiwan.

Els projectils “van fer blanc amb precisió”, segons el comando del teatre d’operacions de l’est de l’Exèrcit Popular d’Alliberame­nt (EPA) xinès. Després de donar per “completada amb èxit” la missió, que consistia a provar les prestacion­s dels míssils, el portaveu del comando, Shi Yi, va anunciar el cessament del bloqueig de l’espai aeri i marítim per a la tarda d’ahir davant les costes occidental­s de Taiwan.

Almenys 40 vols comercials van haver de ser cancel·lats ahir i, segons la BBC, fins a 900 vols es veuran afectats pels bloquejos causats per les maniobres xineses, que es prolongara­n fins diumenge.

Els Dongfeng, míssils balístics terra-terra, constituei­xen l’arma principal de la Força de Míssils de l’EPA. El Global Times, diari afí al Govern xinès, va publicar un enregistra­ment de llançament­s en un vídeo que recordava els que fa habitualme­nt Corea del Nord.

Precisamen­t ahir la presidenta de la Cambra de Representa­nts dels EUA, Nancy Pelosi, el viatge de la qual a Taiwan aquesta setmana ha multiplica­t la irritació de Pequín, es va acostar a la frontera entre les dues Corees, concretame­nt a la vila de Panmunjom, coneguda com a zona de seguretat conjunta, en una visita que el president sudcoreà, Yoon Suk-yeol, va qualificar de “poderosa dissuasió cap a Corea del Nord”. Pelosi, abans de volar al Japó per continuar amb la seva gira asiàtica, no va voler fer comentaris sobre el règim nord-coreà de Kim Jong-un ni sobre Taiwan.

Amb un centenar d’avions de combat –entre caces i bombarders– i una desena de vaixells de guerra, segons la televisió estatal xinesa, els exercicis militars d’aquesta setmana són els simulacres de més envergadur­a que Pequín ha dut a terme davant Taiwan des del 1995, quan Pequín va disparar míssils per mostrar el seu descontent­ament per una visita del llavors president taiwanès, Lee Tenghui, a Washington, i els Estats Units van enviar dos grups de portaavion­s a la regió, i en va fer navegar un a través de l’estret de Taiwan.

Abans que les maniobres comencessi­n oficialmen­t ahir, vaixells de l’Armada xinesa i avions de combat van creuar breument, diverses vegades, la línia sobre l’estret que Taiwan considera la seva zona de seguretat, segons fonts de Taipei.

Al migdia els vaixells xinesos i taiwanesos eren a prop els uns dels altres mentre les forces armades taiwaneses desplegave­n els seus sistemes de míssils i feien enlairar els seus caces per se

Nancy Pelosi visita la frontera entre les dues Corees mentre Pequín llança míssils al pur estil de Pyongyang

Rússia qualifica de “provocació innecessàr­ia” el viatge a Taiwan de l’alta representa­nt dels EUA

guir les trajectòri­es dels avions xinesos.

El Ministeri d’Exteriors taiwanès va advertir que la Xina “prova de canviar l’statu quo” de l’illa amb uns exercicis que “amenacen la seva seguretat”. Per aquesta raó, va urgir els països a avalar i defensar la llibertat i la democràcia. El secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, va dir des de Phnom Penh (Cambodja), on se celebra la cimera de l’Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic (Asean), que espera que la Xina “no fabriqui una crisi” o “busqui un pretext per incrementa­r la seva agressiva activitat militar”. Mentrestan­t, el portaavion­s dels Estats Units Ronald Reagan va continuar fent operacions rutinàries al mar de les Filipines, que inclou aigües al sud-est de Taiwan, tal com estava programat al seu pla de suport en una regió de l’Indopacífi­c “lliure i oberta”, segons un portaveu de l’Armada dels EUA.

Rússia va assegurar que Pequín té el “dret sobirà” de dur a terme els exercicis entorn de Taiwan, va assenyalar el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, alhora que va acusar els Estats Units de tirar gasolina a les tensions a la regió amb la visita de la tercera autoritat dels Estats Units a l’illa dimarts i dimecres. Repetint els arguments de la Xina, Peskov va dir que “la tensió a la regió va ser provocada per la visita de Nancy Pelosi (...), una visita absolutame­nt innecessàr­ia i una provocació innecessàr­ia”. ●

 ?? Noèl cèlis   afp ?? Un dels míssils disparats ahir en una pantalla de carrer a Pequín que mostra imatges de la televisió estatal xinesa
Noèl cèlis afp Un dels míssils disparats ahir en una pantalla de carrer a Pequín que mostra imatges de la televisió estatal xinesa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain