La Vanguardia (Català-1ª edició)

Jones, el gran mentider

El comunicado­r va difondre que la matança de Sandy Hook va ser un muntatge

- FrAncesc Peirón dA n y c o l · lAt e rA l

Hi va haver una vegada a l’Audiència de Barcelona un famós magistrat penal que va donar un consell a un acusat. –Busqui’s un advocat que el defensi del seu advocat.

La jutgessa Maya Guerra Gamble, del tribunal d’Austin (Texas), va recomanar a Alex Jones, proveïdor de teories conspirado­res de l’extrema dreta a través de la seva plataforma Infowars, que fos conscient d’on es trobava. “Aquest no és un dels seus xous. Les seves creences no fan que alguna cosa sigui veritat. Està sota jurament”, va recordar.

Jones i la veritat són incompatib­les. Abans que Donald Trump arribés a la Casa Blanca el 2017 i els seus col·laboradors s’inventessi­n el terme “fets alternatiu­s” per justificar falsedats, Jones ja havia creat escola, sobretot a partir del patiment aliè.

Des del seu canal en línia va difondre fins a la sacietat que la matança a l’escola de primària Sandy Hook, a Newntown (Connecticu­t), que va tenir lloc el 2012, amb vint nens i sis educadors morts, no era més que un muntatge. “Clarament van utilitzar actors”, va reiterar.

Dijous, Jones continuava pendent que el jurat emetés veredicte sobre la indemnitza­ció a pagar una de les famílies que va perdre el fill de sis anys en aquella matança. Li reclamen 150 milions de dòlars. Ell ofereix un dòlar per cada un dels casos.

Aquesta és la primera de les vistes després de perdre quatre judicis per difamació.

La jutgessa Guerra podria haver citat el consell del seu col·lega de Barcelona pel que va passar en l’interrogat­ori al conspirado­r. “Sap què és el perjuri, oi?”, li va preguntar Mark Bankston,

lletrat de la família formada per Scarlett Lewis i Neil Heslin. A l’estrada, la pregunta va agafar Jones per sorpresa, i encara més l’explicació.

Bankston va revelar, per a sorpresa de la concurrènc­ia, que l’equip legal del fundador d’Infowars li havia facilitat “de manera inadvertid­a” còpia del contingut del seu telèfon. L’aparent error va revelar missatges prèviament desconegut­s sobre la matança i informació financera sobre la plataforma mediàtica.

Aquests missatges van demostrar que va mentir negant que no s’havia referit mai a la matança de l’escola de Connecticu­t als seus textos. En un, un dels seus col·laboradors l’avisa de que inapropiat que era dir que en la pandèmia havien utilitzat maniquins per simular difunts i afegir que això era “un altre Sandy Hook”.

La informació del seu mòbil també va desmentir la mala salut econòmica que va argüir per evitar pagar indemnitza­cions milionàrie­s. Va sortir a la llum que va estar ingressant 800.000 dòlars al dia en època recent per publicitat i venda de productes als seus programes.

Jones va replicar que “aquest és el teu moment Perry Mason”, amb referència a l’advocat de ficció, i gran èxit televisiu, que sempre impression­a pels descobrime­nts a la sala de vistes. Jones va excusar les seves mentides sobre aquells missatges: “No soc un tipus de tecnologia”.

Quan es va estrènyer el setge, Jones va provar de retractar-se i va dir que la matança va ser “100% real”. Va afirmar que el va convèncer conèixer els familiars de les víctimes.

El penediment de Jones va quedar en dubte. Bankston va treure enregistra­ments penjats a Inforwars, en paral·lel al judici amb la jutgessa envoltada en flames. “Això és justícia cremant”, va respondre un acovardit Jones. En una altra emissió va vincular la magistrada amb una xarxa de pedofília i tràfic de persones. Tampoc no es va oblidar dels membres del jurat, a qui va qualificar de persones intel·lectualmen­t limitades que no saben en quin planeta es troben. Jones va fer del judici un altre dels seus xous. ■

L’advocat d’Alex Jones va enviar per error els missatges al lletrat contrari, que va descobrir les mentides

 ?? Briana nasalez / AP ?? Alex Jones durant el judici en què van quedar patents les seves mentides
Briana nasalez / AP Alex Jones durant el judici en què van quedar patents les seves mentides

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain