La Vanguardia (Català-1ª edició)

Acròbates contra el malbaratam­ent

Joves de París s’enfilen a les façanes per apagar els rètols lluminosos

- Eusebio VAl

París, la Ville Lumière, té difícil complir amb l’apel·latiu de “ciutat de la llum” en aquests temps de forçada austeritat a causa de la invasió russa d’Ucraïna. El president francès, Emmanuel Macron, va demanar fa unes setmanes als seus compatriot­es “sobrietat energètica”, i el Govern va anunciar després les multes per no apagar els rètols lluminosos entre la una de la matinada i les sis del matí. Però hi ha un col·lectiu de joves, anomenat On the Spot Parkour, que fa dos anys que fa la seva pròpia campanya per combatre el malbaratam­ent i desendolla pel seu compte els cartells lluminosos.

El grup d’activistes, entre 18 i 36 anys, sol reunir-se una vegada al mes a la capital per a la seva acció, batejada Lights Off, que després difonen a les xarxes socials. Es tracta d’amants de l’escalada urbana i de la modalitat parkour –també coneguda com a free running–, una disciplina acrobàtica que consisteix a superar obstacles en una ciutat o al medi natural, mitjançant moviments ràpids i àgils, salts i equilibris. El parkour va viure un auge a França a començamen­ts d’aquest segle arran de la pel·lícula Yamakasi, els samurais dels temps moderns (2001).

En el cas dels integrants d’On the Spot Parkour, uneixen l’amor per l’acrobàcia al medi urbà i la consciènci­a ecologista. La seva missió consisteix a triar una zona molt comercial i fer-hi un recorregut a partir de la mitjanit per comprovar si els panells lluminosos estan encesos. Quan és així, s’enfilen fins a la petita caixa vermella, que sol ser a uns tres metres d’altura, on hi ha un interrupto­r d’emergència que utilitzen els bombers per apagar els llums si hi ha un incendi. Els activistes fan el mateix. Amb entrenamen­t i habilitat, l’operació es pot fer en pocs segons. Han arribat a apagar seixanta rètols en una nit.

El 28 de juliol la cadena de televisió estatal LCI va seguir les evolucions d’On the Spot Parkour als Camps Elisis, on marques de luxe com Cartier, Montblanc o Bulgari tenen comerços. El grup, integrat aquella nit per només sis persones, va ser capaç de desactivar els panells de quatre botigues en encara no deu minuts. De vegades la tasca es va complicar perquè els interrupto­rs no eren visibles o calia escalar altures considerab­les.

El coordinado­r a París d’aquesta singular protesta és Kevin Ha, un enginyer de 30 anys que també va estudiar oceanograf­ia. Insisteix que el que fan no és una reivindica­ció política, sinó un simple acte de consciènci­a ciutadana. Hi influeixen, òbviament, el sentiment de grup, el joc i l’adrenalina. Els joves van a cara descoberta i no tenen inconvenie­nt a donar el seu nom. “Hem trobat una manera d’aliar l’útil i l’agradable –va explicar en Kevin a LCI-. Tots tenim una sensibilit­at ecològica, però el nostre ADN continua sent l’esport”. L’activista va reconèixer que també persegueix­en una intenció didàctica, de fomentar el seu esport i “arribar al màxim de persones”, perquè cadascú actuï contra el malbaratam­ent energètic dins de les seves possibilit­ats, ja sigui a la feina o a casa. El grup constata que els responsabl­es dels comerços afectats han reaccionat i alguns ara apaguen els llums a la nit. “La meva acció personal no canviarà el món –va declarar Baptiste–. Ho fem perquè es vegi, la gent ens doni suport i també actuï”.

La nits de Lights Off no els han suposat als seus organitzad­ors, ara per ara, problemes legals. Han trobat tolerància de part de la policia i aplaudimen­ts còmplices d’alguns vianants. “La llei ens fa costat, perquè els rètols han d’estar apagats a la nit”, va afirmar en Kevin. Per evitar denúncies i sancions, els activistes van amb molt de compte de no provocar danys als comerços. Si accedir a l’interrupto­r significa, per exemple, trencar un vidre, desisteixe­n.

La campanya d’On the Spot Parkour espot ha suscitat interès perquè encaixa amb la

L’afició per l’acrobàcia urbana, inspirada en la pel·lícula ‘Yamakasi’, s’alia en aquest cas amb l’ecologisme

política governamen­tal. Fa pocs dies, la ministra per a la Transició Energètica, Agnès Pannier-Runacher, va anunciar dos decrets per multar les botigues que mantinguin les portes obertes mentre funcioni l’aire condiciona­t o la calefacció. També hi haurà sancions per a la publicitat lluminosa nocturna, excepte en llocs especials com per exemple estacions de tren o aeroports. ●

 ?? Lewis Joly / AP ??
Lewis Joly / AP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain