La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PSOE s’obre a dialogar davant les crítiques al pla d’estalvi energètic

Gamarra insta Sánchez a rectificar i ampliar la vida de les centrals nuclears

- Carmen del Riego

Les crítiques al decret d’estalvi energètic s’acumulen, i no només des del PP. De totes maneres, lluny de l’actitud rebel de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, nombroses forces polítiques, governs autonòmics i ajuntament­s qüestionen no tant el què com el com; és a dir, com el Govern central ha decidit aplicar el seu pla.

Ahir el PSOE, a través del seu portaveu, Patxi López, va assumir aquests retrets, i va obrir la porta al diàleg, malgrat que abans va recordar que a partir de dimarts el contingut del reial decret llei s’ha de complir sí o sí.

El principal retret se centra en el fet que no hi ha hagut un diàleg previ amb els diferents nivells de l’administra­ció que, en definitiva, seran els que hauran de posar en pràctica el pla. Aquestes crítiques han donat ales al PP per fer valer la seva posició, compartida per la direcció i els principals barons, al marge d’Ayuso: Juanma Moreno (Andalusia), Alfonso Rueda (Galícia) i Alfonso Fernández Mañueco (Castella i Lleó). Tots ells, malgrat que són crítics amb el decret, asseguren que el compliran.

Els retrets del Govern basc, en línia, en part, amb els pronunciat­s pels barons del PP, han obert una bretxa que, tot i que no es pot interpreta­r com que el Govern no disposarà de suports quan hagi d’aprovar el decret a les Corts, sí que recorda a l’Executiu de Sánchez que no està en condicions d’actuar unilateral­ment en aquesta qüestió.

El Govern basc, tot i això, ahir va temperar la seva censura. El mateix lehendakar­i, Iñigo Urkullu, va aclarir que el seu Executiu complirà el decret, encara que va retreure la falta de diàleg previ. Per la seva part, Patxi López, contempori­tzador, va allargar la mà al lehendakar­i: “Si ha faltat diàleg, caldrà suplir-lo, perfecte, però aquesta és l’actitud, dir que això cal complir-ho. I després ja em queixo del que m’hagi de queixar o ja recorro contra el que hagi de recórrer”, va afirmar a Radio Euskadi.

Urkullu va voler rebaixar la tensió entre la seva consellera Arantxa Tapia i el portaveu socialista, que havien intercanvi­at critiques i desqualifi­cacions. I ho va fer deixant clara la posició del Govern basc: “Les mesures aprovades pel Govern espanyol s’han de complir”, va concloure el lehendakar­i. Però va afegir que hauria “agraït” un “exercici de contrast” entre les diferents administra­cions.

Urkullu troba a faltar una trucada de Pedro Sánchez, tant per la seva condició de lehendakar­i com pel fet que el PNB és un soci referent del Govern central. Tot i això, admet que, una vegada que el decret llei ha estat aprovat pel Consell de Ministres, no hi ha marge per a la desobedièn­cia. Urkullu va recordar que el seu govern ja ha adoptat mesures i recomanaci­ons orientades als ciutadans. La posició del lehendakar­i està en línia amb la queixa que dies enrere va expressar el president Pere Aragonès, que va lamentar un cert “efectisme”.

En qualsevol cas, la posició d’aquests altres governs, i no només els del PP, ha servit a la direcció popular per encaixar la seva pròpia posició sense desentonar en excés amb la de Díaz Ayuso i, alhora, evitar caure en el to desobedien­t que precisamen­t ha servit a la Moncloa i al PSOE per contrarest­ar les crítiques dels populars.

El PP va convidar el Govern espanyol a rectificar i consensuar un pla d’estalvi perquè l’aprovat no “agrada a ningú”. “Que rectifiqui”, “encara hi és a temps”, va dir la secretària general del PP, Cuca Gamarra, en un acte a Jerez de la Frontera (Cadis).

Un pla que, segons el PP, ha d’incloure mesures a curt i a mitjà termini que suposin

El lehendakar­i recrimina a Sánchez la falta de comunicaci­ó, però assegura que complirà el decret

El portaveu socialista, Patxi López, admet que, “si ha faltat diàleg, caldrà suplir-lo”

“l’aprofitame­nt de tot el potencial energètic” que té el país, oblidant-se de “prejudicis ideològics”. El PP proposa “allargar la vida de les centrals nuclears que hi ha a Espanya”, com estan plantejant altres països. I demana també el “control de la despesa innecessàr­ia”, la reducció de ministeris i assessors o els viatges amb Falcon.

Gamarra va subratllar que “el problema no és Espanya ni els espanyols”. “El problema és vostè i el seu govern”, va dir assenyalan­t Pedro Sánchez, perquè, va afirmar, el fet que Espanya sigui el país europeu que té més inflació “no és per la guerra, és per un mal govern”. ●

 ?? Mané Espinosa ?? Imatge de l’interior del metro de Barcelona, on també s’haurà de regular la temperatur­a
Mané Espinosa Imatge de l’interior del metro de Barcelona, on també s’haurà de regular la temperatur­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain