La Vanguardia (Català-1ª edició)

A la corda fluixa

- Joan Esculies

El partit s’ha trobat doblant l’aposta –sense tenir cap ressort per guanyarla– fins i tot abandonant el plantejame­nt d’una proposta econòmica diferencia­dora com abans tenia CiU. Això comporta que, encara que la pulsió interna majoritàri­a sigui encaminar-se a la moderació, tingui dificultat­s per aconseguir-ho.

En aquest estadi, Junts no pot tornar a aconseguir la presidènci­a de la Generalita­t si no és pactant amb ERC. El discurs extrem l’aïlla pel que fa a la política nacional catalana. Ho va expressar fa mesos la consellera Lourdes Ciuró, que, com a antiga regidora de Convergènc­ia a Sabadell, no és aliena a les dificultat­s de l’independen­tisme a l’àrea metropolit­ana.

Per aconseguir la presidènci­a, Junts només pot intentar superar els d’Oriol Junqueras mantenint el discurs dels purs per mirar de convèncer els seus votants que Esquerra ja no és independen­tista. Segons l’estimació de transferèn­cia de vot de l’últim baròmetre del CEO, els de Turull només capten votant per aquesta via. En els de la CUP el seu discurs gairebé no té incidència, a diferència d’ERC, que estima una captació d’exvotants del PSC, comuns, Junts, CUP i fins i tot PP.

I, precisamen­t, aquesta és la dificultat que afronta Turull. Mentre mira d’atraure els moderats alcaldes del PDECat amb vista a les municipals, no pot frenar bruscament la radicalita­t discursiva. El secretari general ha de caminar per la corda fluixa per virar el rumb del partit aconseguin­t que els dirigents del sector dur de Junts se sentin acompanyat­s i no caiguin en la tempta

Turull no pot frenar bruscament la radicalita­t discursiva

ció d’impulsar una nova marca. I, així mateix, evitar que els seus inflamats seguidors passin a la CUP o a l’abstenció. Mantenir el votant que aquests dies fa circular l’antic cartell “Us volem a prop de casa” amb el lema dirigit a ERC, “Us volem a la presó per traïdors”, no li serà fàcil.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain