La Vanguardia (Català-1ª edició)

Potenciar la ciència

-

Per si encara en quedava cap dubte, la pandèmia causada per la covid ha evidenciat la necessitat de continuar apostant i potenciant el paper que la ciència i la investigac­ió exerceixen en la societat actual. Però un dels mals endèmics d’aquest sector al nostre país ha estat, i ho continua sent, la precarieta­t tant de mitjans com de personal qualificat. La recent modificaci­ó de la llei de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació incorpora una esmena que ja no fa obligatori subscriure contractes indefinits al personal investigad­or. Això ha suscitat una certa polèmica davant la qual l’Associació Catalana d’Universita­ts Públiques (ACUP) s’ha volgut posicionar.

El criteri d’aquesta entitat, i compartim el seu punt de vista, és que caldria que aquesta nova llei tingués per objectiu erradicar la precarieta­t que viu el sector científic, accentuada, com també ha passat en altres sectors, per les retallades dels últims anys. Però la nova norma legislativ­a hauria d’estar acomodada als temps actuals i tenir present que investigar suposa una constant actualitza­ció, mobilitat, especialit­zació, caracterís­tiques incompatib­les amb regles rígides.

Per aconseguir que la formació de futurs científics i investigad­ors sigui de qualitat i homologabl­e amb els estàndards estrangers, és obvi que cal efectuar contractac­ions de docents qualificat­s. Però com recorda l’ACUP, recursos no vol dir contractes fixos, sinó solvència econòmica per garantir que el període formatiu no suposi una manca de mitjans o de qualitat. Tot i això, una vegada superat aquest període, les garanties contractua­ls sí que han de ser una exigència, ja que en cas contrari les noves generacion­s de científics i investigad­ors que surtin de les facultats es trobaran un marc laboral que podria limitar les seves possibilit­ats d’accedir al sistema.

Per tant, cal establir un marc de treball precís i ben definit més enllà de les millores contractua­ls del personal investigad­or en formació. Perquè, en cas contrari, en comptes de reduir una precarieta­t inacceptab­le, el sector podria entrar en un sistema en crisi. Les lleis no han de ser mai un obstacle per al desenvolup­ament de les persones i els avenços socials. Per això no es pot apostar per eliminar la precarieta­t a curt termini perquè emergeixi més tard, ja que avui veuríem rialles i demà ploralles.

Només evitant aquestes situacions les universita­ts públiques catalanes podran continuar ocupant posicions de prestigi en el context de la investigac­ió europea i mundial. La nova llei ha de fixar el marc perquè tot això sigui possible. ●

La nova llei ha de definir un marc que impulsi la gestió i la transferèn­cia del saber

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain