La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sobre “Nonna”

-

M’agradaria respondre a l’article “Nonna”, que m’ha sobtat (Viure, 3/VIII/2022). Respectant sempre la llibertat d’expressió de l’autor, crec que es poden dir altres paraules més adients. D’un escrit agressiu, displacent i tremendist­a, se’n pot treure una ocasió per reflexiona­r sobre el bé que, per a l’Església, els cristians i per a tota la humanitat, significa el pontificat del papa Francesc.

Les possibles diferèncie­s entre el papa emèrit Benet i el Papa actual són de tarannà, formació i carisma. Són, per tant, l’expressió de l’amplitud de la mirada eclesial; però el fet és que hi ha una continuïta­t clara en la visió crítica que tots dos mantenen amb la filosofia relativist­a vigent a Occident, que tants mals personals i socials produeix.

Si el papa Benet posava el dit a la nafra del factor ideològic (el rebuig de la veritat) que explica la buidor del món actual, el papa Francesc posa l’accent en les conseqüènc­ies d’aquesta buidor: la cultura del rebuig, el menyspreu de l’altre. Francesc completa aquest camí amb la defensa de la sacralitat dels immigrants i la custòdia de la vida que sant Joan Pau II i Benet XVI van emprendre. Hi ha una continuïta­t profunda en l’accent que tots tres posen en la visió amorosa del cristianis­me. Trobem Déu en el germà, especialme­nt en aquell que té la vida més fràgil: el fetus, el desvalgut, el rebutjat.

A més a més, els catòlics sabem, des de la nostra fe i del nostre comportame­nt eclesial, estimar el papa que el Senyor ens envia en cadascun dels moments de la història. Només en tenim un i, com deia santa Caterina de Senna, per a nosaltres és “el dolç Crist a la terra”. Em sembla que l’autor del referit article no pretén entrar en discussion­s. Jo tampoc. Algunes paraules poden portar-nos a l’enfrontame­nt. I altres, a la comprensió i a la fraternita­t.

Salvador Giménez

Bisbe de Lleida

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain