La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’OMS adverteix de l’augment de les tàctiques de pressió de les tabaqueres

Denuncia la col·laboració monetària de la indústria per guanyar voluntats polítiques

- Inón1tn n

No és nou. La indústria del tabac ho fa des de fa dècades. Pressionar amb totes les armes possibles per evitar que els governs posin fre a l’epidèmia del tabaquisme, que mata a l’any vuit milions de persones al món. Però els últims anys aquestes tàctiques s’han incrementa­t. Així, per exemple, durant la pandèmia de la covid, es va guanyar el favor de molts governs mitjançant unes donacions benvingude­s en un període de gran incertesa i va pressionar per continuar venent els seus productes i demorar qualsevol regulació en aquest sentit.

Ho indica l’informe Índex Global d’Interferèn­cia de la Indústria Tabaquera del 2021, elaborat pel Centre Global per a la Bona Governança en el Control del Tabac, una de les organitzac­ions que analitzen l’actuació dels governs davant les pressions de les tabaqueres, tal com s’estableix al Conveni Marc de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS).

El resultat d’aquests informes anuals revelen que la indústria continua actuant de vegades a l’ombra, en altres ocasions de cara, per evitar qualsevol mesura contrària als seus interessos. L’OMS adverteix els governs sobre aquestes maniobres de manera clara i contundent i insta a combatre-les en defensa de l’interès general. “La indústria tabaquera té dècades d’experiènci­a a operar lluny de l’ull públic. Malgrat que aquestes tàctiques encobertes continuen vigents, els últims anys l’oposició s’ha tornat més agressiva i oberta. Inclou cada vegada més l’acció contrària directa contra les polítiques i estratègie­s promoguts pel Marc contra el Tabac.

L’objectiu és ampliar l’esfera d’influència per arribar a tots els nivells i sectors de govern, així com a grups no governamen­tals, incloent-hi el sector privat i la societat civil, mentre proven de comparèixe­r davant polítics i el públic com a contribuen­ts indispensa­bles per al benestar econòmic i social”, assenyala l’OMS.

Però quines són aquestes tàctiques? L’OMS les té ben identifica­des:

g g

Una de las pràctiques consisteix a enfrontar els ministeris d’Hisenda i Indústria, d’una banda, i el Ministeri de Sanitat, de l’altra. L’objectiu? Defensar mesures a favor del control del tabac. A més a més, l’OMS assenyala l’ús d’associacio­ns comercials i altres “grups de façana” per fer gestions en nom de la indústria i assegurar l’accés de la indústria a les negociacio­ns que es duen a terme sobre aquesta matèria.

L’OMS alerta que la indústria és experta a l’hora de “crear i explotar llacunes legislativ­es” i aparèixer davant l’opinió pública com un sector que està a favor de l’autocontro­l en lloc de la legislació. “Altres estratègie­s inclouen fer contribuci­ons a campanyes polítiques, acumular favors finançant iniciative­s governamen­tals sobre altres temes de salut i la defensa dels beneficis comercials a costa de la salut”, assenyalen els repetits informes de l’OMS sobre les interferèn­cies de les tabaqueres que emet, almenys, des de l’any 2012.

 ?? ?? Les autoritats sanitàries alerten de les maniobres de la indústria per evitar que hi hagi límits al seu negoci
Les autoritats sanitàries alerten de les maniobres de la indústria per evitar que hi hagi límits al seu negoci

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain