La Vanguardia (Català-1ª edició)

Desacredit­ar les investigac­ions científiqu­es

-

L’evidència científica

■ sobre el dany causat pel tabac i el fum de segona mà és tan forta i extensa que la indústria necessita desacredit­ar-la per eludir o debilitar el control del tabac i la legislació, diu l’OMS. El seu objectiu és “sembrar dubtes” i generar controvèrs­ia. I cita, per exemple, les investigac­ions sobre els efectes nocius del fum de segona mà (fum ambiental). La indústria, segons l’OMS, va contractar científics que al seu torn van contactar amb periodiste­s, funcionari­s governamen­tals i altres membres de la comunitat científica per “mantenir-los confosos sobre els perills que represente­n el tabac i el fum de segona mà”.

L’OMS també denuncia que la indústria tabaquera augmenta els esforços per interferir en el procés polític “exagerant la seva pròpia contribuci­ó, expressada en termes d’ocupació, contribuci­ons fiscals i altres indicadors econòmics, a l’economia d’un país, regió, província o municipi”. Aquesta informació econòmica és “exagerada” i “ignora” l’impacte econòmic negatiu del consum de tabac, que hauria d’incloure la pèrdua de les arques públiques provocades per la necessitat de tractar els milions de persones afligides per malalties provocades pel tabac.

Les autoritats sanitàries recalquen que estudis sòlids han demostrat que aquestes pèrdues són “menyspreab­les. Si el consum descendeix, les pèrdues d’ocupació als sectors dependents del tabac es compensen amb escreix amb augments en l’ocupació en altres sectors sense impacte negatiu en l’economia en general”.

L’opinió pública governa el funcioname­nt de la nostra societat i la indústria tabaquera dedica una quantitat considerab­le de recursos per provar de “manipular-la”. Com? Utilitzant empreses de relacions públiques i altres grups per inventar i capgirar les notícies negatives i fomentar la promoció del seu negoci letal.

La principal manera de manipular l’opinió pública és amb la responsabi­litat social empresaria­l (RSE), activitat també coneguda com a “inversió social”. Si bé les activitats de l’RSE en moltes indústries reflecteix­en un honest compromís de comportar-se èticament, “per a la indústria tabaquera és un estratègia d’autoservei”, assenyala l’OMS. La indústria utilitza l’RSE per “seduir” grups no relacionat­s amb el tabac, de vegades fins i tot relacionat­s amb la salut, per convertir-los en aliats de la indústria.

Exagerar la importànci­a econòmica de la indústria

“El sector prova d’aparèixer com un actor indispensa­ble per al benestar econòmic i social”

&anip'laci( de l)opini( pú*lica.

+ntimidar elsgo ,ernsam * litigis.

Una amenaça freqüent és la d’iniciar accions legals contra una política específica o conjunt de polítiques. Per això compta amb un “veritable exèrcit d’advocats”. Entre els seus arguments més habituals, dos: que la mesura és inconstitu­cional o bé que no s’ha seguit el procés adient. ■

 ?? Xadria éiadiaa ??
Xadria éiadiaa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain