La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Que Sanitat compleixi el compromís”

-

L’Associació Espanyola ■ contra el Càncer (AECC) no amaga la preocupaci­ó per la paralitzac­ió de la llei Antitabac. “Al llarg de tot aquest govern i durant el pas de tres ministres diferents de Sanitat s’ha mantingut el compromís de promulgar la nova llei Antitabac. Sabem que la feina tècnica està feta i no entenem per què no s’avança amb el tema”, assenyala

Sebastián del Busto, responsabl­e de prevenció i promoció de la salut d’aquesta entitat. I demana que es promulgui la nova llei “amb urgència”, ja que la vigent és obsoleta. “Si volem aconseguir la primera generació lliure de tabac per al 2030, en línia amb la Unió Europea, i reduir els casos de càncer que provoca el tabac, la llei s’ha d’actualitza­r”, assenyala. primera vegada que denuncien la ingerència de les tabaqueres en les polítiques de salut pública. El 2020 l’informe Índex Global d’Interferèn­cia de la Indústria del Tabac qualificav­a Espanya com un país permissiu amb les pressions de les tabaqueres.

Com a exemple de “màxima preocupaci­ó” en la “mala praxi” de l’Estat espanyol, l’informe cita la presència de la indústria al Comitè Consultiu del Comissiona­t per al Mercat de Tabac (CMT), adscrit al Ministeri d’Hisenda, ja que aquest organisme influeix en la publicitat i promoció dels productes del tabac, “un risc per a la salut pública”, segons els experts, que demanen que aquestes qüestions passin al control únic de Sanitat.

També qüestionen el paper dels diferents àmbits de l’administra­ció espanyola davant les iniciative­s de responsabi­litat social corporativ­a de multinacio­nals tabaqueres. I en posen més exemples, com el suport del Ministeri d’Agricultur­a i de la Junta d’Extremadur­a a la Taula del Tabac, la participac­ió del Govern canari en unes beques de Philip Morris i la de l’Ajuntament de Santander en una campanya sobre l’impacte mediambien­tal de les burilles promoguda per Altadis.

Sense oblidar les portes giratòries, com el fitxatge el 2018 de José María Aznar, que es va convertir el 2018 en consultor de Philip Morris Internacio­nal per a Amèrica Llatina per promoure el cigarret electrònic. ■

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain