La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sanitat notifica la mort de dos nens per l’hepatitis d’origen desconegut

- C. López

Gairebé una setmana després que el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC) notifiqués 46 casos d’hepatitis infantil d’origen desconegut a Espanya, el Ministeri de Sanitat ha informat que tres d’aquests menors van necessitar un trasplanta­ment hepàtic, i que dos no van poder sobreviure.

Un dels morts és un nen de 6 anys, amb domicili a Múrcia, que va començar a tenir símptomes el 2 de juliol. Dues setmanes després, el dia 18, va ser traslladat a un hospital de Madrid per rebre un trasplanta­ment en situació greu (edema cerebral), que se li va fer el 29 d’aquell mateix mes. El nen va morir al cap de 24 hores de la intervenci­ó, detalla l’informe actualitza­t del Ministeri de Sanitat.

L’altre és un infant de 15 mesos, d’Andalusia, que va ingressar a finals de juny amb un quadre de gastroente­ritis aguda, amb cultiu positiu per adenovirus en situació crítica (encefalopa­tia i coagulopat­ia greu), que també va necessitar un trasplanta­ment hepàtic urgent, però va morir en menys de 24 hores.

Atesa la gravetat del cas, el Centre de Coordinaci­ó d’Alertes i Emergèncie­s Sanitàries ha incorporat a l’informe que va actualitza­r ahir el cas d’aquest nen, que està en investigac­ió de manera retrospect­iva.

També hi ha una tercera nena que ha requerit trasplanta­ment, una de 3 anys, d’Aragó, però que, en el seu cas, ara té “bona evolució clínica”.

Deu comunitats han notificat casos, la majoria a Madrid (15) i Catalunya (9). Un 60% dels casos detectats són de nenes. L’edat mitjana és de 5 anys. Cinc casos són menors d’1 any, i tres, amb començamen­t de símptomes a finals de juny, són dos nounats de 3 i 5 dies (ingressats a

Els dos infants, de 15 mesos i 6 anys, van morir poques hores després de rebre un trasplanta­ment de fetge

l’uci) i un nen de 48 dies. A un d’aquests nens se li ha detectat enteroviru­s, a més d’adenovirus, i a un altre, SARS-CoV-2.

En total, a Europa hi ha 508 casos en 21 països (dades del 28 de juliol). El país amb més malalts continua sent el Regne Unit, amb 273, seguit, a molta distància, d’Espanya (46), Itàlia (36) i Portugal (20). La majoria (76,6%) dels casos tenen cinc anys o menys.

Segons l’últim informe del Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties, continua sense saber-se l’origen d’aquesta hepatitis que afecta els nens. “L’etiologia i els mecanismes patogènics de la malaltia encara estan sota investigac­ió. S’ha identifica­t una possible associació amb la infecció actual per adenovirus, però s’estan investigan­t més hipòtesis i possibles cofactors. La majoria dels episodis continuen notificant­se com a casos esporàdics i no pas com a relacionat­s”. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain