La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ciència en precari? No, gràcies

- Associació Catalana d’Universita­ts Públiques (ACUP)

El Senat ha aprovat el projecte de llei pel qual es modifica la llei estatal 4/2011, d’1 de juny, de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació amb la incorporac­ió de l’esmena que fa referència a la contractac­ió indefinida del personal investigad­or que la llei establia com a norma general i d’obligat compliment. La decisió de rebutjar l’obligatori­etat de fer tots els contractes indefinits, avalada i promoguda des de diferents institucio­ns dedicades a la ciència a tot l’Estat, ha aixecat una certa polèmica que des de les universita­ts que formem l’Associació Catalana d’Universita­ts Públiques (ACUP) volem contribuir a clarificar. Perquè entenem que hi ha bones raons per considerar que, malgrat la necessitat imperiosa d’una nova llei, aquesta clàusula no està ben plantejada.

El sistema de recerca, amb les universita­ts públiques catalanes com a actor fonamental, està d’acord amb l’esperit de la llei de la Ciència. És imprescind­ible una nova llei que defineixi un marc jurídic i administra­tiu homologabl­e als millors sistemes del nostre entorn i que afavoreixi una generació, gestió i transferèn­cia del coneixemen­t òptimes per donar resposta als reptes globals que enfrontem com a éssers humans. La pandèmia no només ha evidenciat el rol central de la ciència a les nostres societats, sinó que també ha mostrat les mancances que cal corregir per treure el màxim profit de tot el seu potencial.

Una prioritat clau d’aquesta nova llei ha de ser la d’erradicar la precarieta­t laboral del sector, accentuada per les retallades dutes a terme a les acaballes de la crisi del 2008 i que encara perduren amb greus conseqüènc­ies personals i institucio­nals. Perquè un sistema que contempla amb normalitat la precarieta­t d’una part del personal investigad­or és profundame­nt injust i poc competitiu. El sistema català continua essent, gràcies a l’ingent esforç i compromís de la comunitat científica, un espai de referència en el sector, motiu pel qual resulta encara més necessari una llei que esmeni aquestes mancances, però amb una normativa adaptada a la realitat.

És imprescind­ible que a l’hora d’abordar el debat tinguem present que els sistemes de coneixemen­t no són homologabl­es a altres àmbits laborals de l’administra­ció pública. La recerca exigeix actualitza­ció constant, dinamisme, mobilitat, marge per al creixement individual, especialit­zació o col·laboracion­s creuades, entre moltes altres particular­itats, que no poden ajustar-se a patrons rígids ni definits prèviament. Particular­itats que, a més a més, esdevenen requisits indispensa­bles en la pràctica científica de primer nivell mundial on estem i volem continuar estant.

La formació ha de ser de qualitat i de primer nivell, i la contractac­ió durant el període de formació de la investigac­ió ha d’estar a l’altura de la recerca, que volem que sigui internacio­nal. Per això calen recursos econòmics adequats a aquestes necessitat­s. Recursos no vol dir contractes fixos: vol dir qualitat i solvència econòmica, perquè el període de formació no ha de significar de cap de les maneres una rigidesa contractua­l, ja que seria contrari al seu esperit. El que no es pot permetre és la precarieta­t després d’aquest període formatiu; és aquí on és imprescind­ible una garantia contractua­l. Fer-ho diferent podria comportar el risc que s’acabi constituin­t una bossa de falsos indefinits que constituei­xin un ús ineficient de recursos públics i un tap a unes noves generacion­s que ja veuen prou limitades les opcions d’accés al sistema. A més a més, cal tenir en compte que les convocatòr­ies internacio­nals competitiv­es de primer nivell no preveuen la necessitat d’aquest tipus de contractes. Estaríem, doncs, creant situacions fora de l’àmbit internacio­nal. Per tant, no qüestionem les millores contractua­ls del personal investigad­or en formació, però sí que demanem descriure un marc de treball ben pensat i amb precisió. Si no és així, una bona proposta en la direcció de reduir la inacceptab­le precarieta­t pot desembocar en una greu crisi d’un sistema, el de recerca i innovació, que ja està prou tensionat.

Si volem continuar consolidan­t una posició de lideratge de la recerca europea i global, allà on es trenquen les fronteres del coneixemen­t que permeten millorar la vida de les persones, hem de garantir que el marc definit per la llei no sigui un obstacle. Entre altres coses perquè, en cas contrari, la il·lusió d’un sistema sense precarieta­t en el curt termini acabarà desembocan­t en un sistema encara més precari a mitjà i llarg termini. Aconseguim que pugui fer-ho sense precarieta­t, però no ens conformem amb mesures que semblin aconseguir-ho. El repte no és petit, però el que ens hi juguem és massa important per conformar-nos. Les universita­ts del sistema públic català ens compromete­m a continuar contribuin­t al debat perquè així sigui.

És imprescind­ible una llei que defineixi un marc com els millors del nostre entorn

 ?? JCCM / EP ?? L’esmena de la llei que obligava a la contractac­ió indefinida ha estat polèmica
JCCM / EP L’esmena de la llei que obligava a la contractac­ió indefinida ha estat polèmica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain