La Vanguardia (Català-1ª edició)

Polèmica pel preu de les boies de fondeig de Palafrugel­l

La nova concessió ha fet que els usuaris paguin, de mitjana, un 35% més per navegar aquest estiu

- RaMiCc tMM l

Per primera vegada, la Farigola, una embarcació tradiciona­l de fusta de vela llatina, no s’ha fet a la mar aquest estiu. El propietari, Pere de Prada, va prendre la decisió quan es va multiplica­r per dos el preu que havia de pagar per tenir-la en una de les boies de fondeig del litoral de Palafrugel­l, que aquest any es van tornar a licitar perquè havia caducat l’últim concurs. “La raó és purament econòmica; de 1.500 euros s’ha passat a 3.000 euros la temporada, del juny al setembre”, assenyala De Prada, que destaca l’elevat mantenimen­t que suposa, a més a més, tenir una embarcació tradiciona­l d’aquest tipus. Explica que són 6.000 euros només de mantenimen­t anual que poden arribar als 10.000 si cal repintar-la. “Conservar el patrimoni implica un mantenimen­t brutal, i ara, a sobre, això; és inassumibl­e”, afirma. Aquest any ha decidit que ja navegarà a l’hivern.

De les 786 boies de fondeig de Llafranc, Tamariu i Calella de Palafrugel­l, al voltant d’un 10% han seguit els passos d’aquest veí de Girona. Només al Club Vela de Calella, de les 220 boies, s’han comptabili­tzat 24 baixes. “Els altres han acabat pagant, però a contracor”, explica Pol Fages, vocal de l’Associació Embarcació Tradiciona­l de Calella de Palafrugel­l, que demana al Consistori bonificaci­ons o ajuts per als amos d’aquest tipus de vaixells històrics i una forquilla de preu màxim i mínim de sortida en cada concessió. “Al final acabarà sent més car tenir una boia que una barca”, afirma.

Un preu que ha anat escalant en cada nova concessió. “En 14 anys el que pago ha augmentat un 950%; he passat dels 375 euros als 3.100 euros d’aquesta campanya”, afirma Álex Alcántara, un dels usuaris. “No som milionaris, com alguns es pensen; estalviem tot l’any per pagar la boia i perquè les nostres

“No som milionaris, com alguns es pensen; estalviem per poder navegar”, diu Álex Alcántara, un usuari

famílies gaudeixin del mar com sempre han fet”, exposa Alcántara en una missiva que, en nom dels afectats, ha fet arribar al Consistori. Hi explica que aquest any l’Ajuntament rebrà tres vegades més per la concessió i que els usuaris pagaran, de mitjana, un 35% més per boia.

“L’Ajuntament ha d’entendre que les boies no són un negoci, sinó un servei que subsidiàri­ament genera negoci que dinamitza la zona, perquè, si no hi ha barques, no hi ha turisme”, explica. Les nàutiques també s’han vist afectades. “Teníem un vaixell amarrat que utilitzàve­m per fer el servei de reparació pel qual ara paguem el doble”, explica Tomàs Moret, de l’empresa Nàutica Moret.

En senyal de protesta per l’encariment del preu, els afectats han organitzat per demà dissabte una manifestac­ió amb les seves embarcacio­ns entre Calella de Palafrugel­l i Tamariu, passant per Llafranc. Els impulsors de la protesta volen pressionar el Consistori perquè fixi un topall màxim del preu de boia en el moment de la licitació. Posen els exemples de s’Agaró, on costen 1.700 euros per tres mesos, o Sitges, on un amarratge per a una embarcació amb una eslora de sis metres té un cost de 120 euros mensuals. ●

 ?? Giri naran / NORn MEnIA ?? Embarcacio­ns fondejades al juliol a Tamariu
Giri naran / NORn MEnIA Embarcacio­ns fondejades al juliol a Tamariu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain