La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vint banyistes han mort en platges i piscines aquest estiu a Catalunya

- RaMiCc tMM l

Un total de tretze persones han mort a les platges catalanes des que va començar la temporada de bany, el 15 de juny. En piscines particular­s o d’ús públic la xifra de víctimes mortals s’eleva a set. Del total, dos eren menors de quatre anys, segons el recompte de la Generalita­t.

Un 84% dels ofegats al litoral català tenien més de seixanta anys. Deu de les morts es van registrar en platges vigilades i en set onejava la bandera verda en el moment dels fets. En tres casos més, feia mala mar i hi havia bandera groga, que indica precaució en el bany, i en tres més la platja no disposava de socorriste­s o de servei en aquell moment. A més a més, nou persones més van resultar ferides greus o crítiques en aquest medi aquàtic.

A les portes del primer cap de setmana d’agost, en plena onada de calor i a l’inici de les vacances per a moltes famílies, i en què es preveu una afluència massiva a platges, piscines, llacs o rius, Protecció Civil insta a extremar les precaucion­s especialme­nt amb els nens i persones d’edat avançada en qualsevol medi aquàtic.

A les piscines, a part de les set víctimes mortals, una vintena de banyistes han resultat ferits de diferent considerac­ió (la majoria greus o crítics). D’aquest grup, un 80% eren menors d’edat, amb edats compreses entre els divuit mesos i els 11 anys. La majoria dels ofegaments es van comptabili­tzar en piscines d’ús públic, com per exemple les municipals o les instal·lacions d’hotels, càmpings o clubs esportius.

La subdirecto­ra general de Protecció Civil, Imma Solé, feia ahir als banyistes una recomanaci­ó òbvia. “Si et trobes malament o estàs cansat, no et banyis”, demanava, i també instava a no sobrevalor­ar les aptituds per nedar.

Fa un any, en aquesta mateixa època, s’havien ofegat a les platges catalanes la mateixa xifra de persones, tretze. En piscines, entre el 15 de juny i 15 de setembre, van morir vuit banyistes, gairebé tants com els comptabili­tzats avui dia, a l’equador de l’estiu. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain