La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ciutat Vella retalla horaris en bars, terrasses i colmados

La restauraci­ó acusa el Consistori de generalitz­ar unes restriccio­ns en teoria quirúrgiqu­es i puntuals

- Luis Benvenuty

Ciutat Vella restringir­à els horaris als bars, terrasses i colmados ubicats als cors dels barris del Raval i el Gòtic. Els colmados hauran de tancar a les deu de la nit; les terrasses, a les onze; i els pubs, bars i restaurant­s, a les dues de la matinada.

El regidor responsabl­e del districte, el comú Jordi Rabassa, detalla que la mesura pretén rebaixar els nivells de soroll registrats en aquests racons de Ciutat Vella, uns nivells del tot incompatib­les amb el descans veïnal que últimament estan provocant moltes queixes ciutadanes. La lluita contra el botellot i l’incivisme no té tant de protagonis­me en aquest paquet de mesures.

El Gremi de Restauraci­ó de Barcelona considera aquestes iniciative­s una declaració de guerra, un atac directe a tot el sector, un intent de generalitz­ar unes retallades que l’Ajuntament presenta com a puntuals i quirúrgiqu­es, centrades en els onze punts de Barcelona recentment qualificat­s com a zones tensades acústicame­nt en horari nocturn. Els horaris són la gran línia vermella dels restaurado­rs.

L’últim anunci de l’executiu de l’alcaldessa Ada Colau té lloc pocs dies després que informés de la retallada d’una hora de les terrasses del carrer Enric Granados, i pocs dies abans que expliqui les mesures contra la contaminac­ió acústica disposades a les places de Gràcia. A més, el regidor Rabassa també explica que ben aviat es posaran en marxa noves mesures en dos punts més de Ciutat Vella, a l’altre costat de la Via Laietana, als barris de la Barcelonet­a i de Santa Caterina. La Federació d’Associacio­ns Veïnals de Barcelona (Favb) aplaudeix aquestes iniciative­s, i confia que molt aviat s’estenguin per tota la ciutat. Moltes entitats entenen que la restauraci­ó és l’origen de bona part de l’excés de soroll.

Dues de les zones tensades acústicame­nt en horari nocturn són dos dels racons històricam­ent més bullicioso­s del Raval i del Gòtic: el carrer Joaquín Costa i la plaça dels Àngels, i el carrer Escudeller­s i la plaça George Orwell. Aquí s’hi duran a terme les pròximes restriccio­ns. D’aquí poques setmanes, tots els pubs, bars i restaurant­s instal·lats aquí hauran de tancar a les dues de la matinada, una hora abans de l’habitual. A més, les terrasses hauran d’estar desmuntade­s a les onze de la nit, en comptes de la una els divendres i els dissabtes, i a les dotze la resta de nits. I els colmados d’aquests carrers i places estaran obligats a abaixar la persiana a les deu de la nit. En total, parlem d’uns 90 comerços d’alimentaci­ó, d’uns 50 pubs, bars i restaurant­s i de 13 terrasses. Per aquí hi viuen unes 12.000 persones. A mesura que la pandèmia va quedar enrere, les queixes veïnals pel soroll es van multiplica­r.

El conseller Rabassa assenyala que els registres dels sonòmetres municipals “van superar amb es

Entitats veïnals que responsabi­litzen bars i terrasses de la contaminac­ió acústica aplaudeixe­n la mesura

creix els llindars de soroll recomanats durant tots els dies de juliol. Estem adoptant mesures quirúrgiqu­es on cal. Per això només afecten 13 de les 600 terrasses del districte. Reforçarem la presència de la Guàrdia Urbana i dels serveis de neteja perquè el tancament dels negocis no comporti aglomeraci­ons a la via pública. D’aquesta manera, estem fent front a un problema que ve de molt lluny, un problema estructura­l i endèmic. El nostre objectiu és que els veïns puguin dormir millor i durant molt més temps”.

El director del Gremi de Restauraci­ó, Roger Pallarols, no obstant això, entén que amb aquestes mesures el govern de l’alcaldessa Colau no fa cap altra cosa que reobrir la guerra de les terrasses que es va superar amb el gran pacte del 2018, aprovat per tots els grups polítics municipals. “Els horaris barcelonin­s són dels més restrictiu­s de Catalunya –insisteix Pallarols–, i són fruit d’aquest gran consens, una línia vermella que no es pot tocar així com així. Les últimes mesures municipals són un atac sense precedents i intolerabl­e contra tota la restauraci­ó. Com que no són capaços de resoldre problemes com el botellot, ataquen els negocis fonamentan­t-se en opinions minoritàri­es. La nostra resposta serà contundent i proporcion­al, judicialme­nt i políticame­nt”. ■

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Les terrasses de la plaça George Orwell, al Barri Gòtic, hauran de tancar a les onze de la nit
MANÉ ESPINOSA Les terrasses de la plaça George Orwell, al Barri Gòtic, hauran de tancar a les onze de la nit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain