La Vanguardia (Català-1ª edició)

El canvi climàtic també mata la història

La sequera amenaça el poblat neolític de Banyoles, fins ara protegit per la humitat del subsol

- - Salt 4

Al jaciment de la Draga, a Banyoles, li ha sorgit un enemic perillosís­sim. No són els saquejador­s, ni els cercadors furtius de tresors, ni tan sols la falta de fons públics per a l’excavació.

És el canvi climàtic, amb furioses manifestac­ions com la duríssima i prolongada onada de calor de les últimes setmanes, que podria estar posant en risc irreversib­le un tresor que no és ni d’or ni de plata. És de fusta.

A la Draga s’hi han descobert al voltant de mil tres-cents pals de cabanes, clavats als llots lacustres, per construir-hi a sobre, salvant la humitat, cabanes que podien fer cinc metres d’ample i tres d’alt. També hi han aparegut centenars de les bigues i travesses d’aquells habitatges, així com centenars d’objectes de la vida quotidiana de fa 7.400 anys.

Amb tota seguretat, la riba oriental del llac de Banyoles encara té moltes sorpreses per oferir, veritables arsenals d’informació i dades en forma d’eines, armes, pilars o estructure­s de cases que podrien ser allà des que en algun moment del període neolític –la fase en què la humanitat comença a domesticar les plantes, la fase en què neix l’agricultur­a, els assentamen­ts humans estables, és a dir, la ciutat, i després els sistemes de govern i la civilitzac­ió– totes les restes van quedar sepultades o enfonsades.

Coberts de fang i aigua i sense oxigen, tots aquests objectes tenen una protecció absoluta contra la putrefacci­ó. Ara la sequera i el progressiu descens de la capa freàtica als voltants del llac amenacen de donar accés a l’oxigen i fer malbé aquestes fustes tan precioses. El jaciment té uns 15.000 m2, dels quals amb prou feines 1.000 estan excavats ara per ara.

És per això que l’equip d’arqueòlegs que des del 1990 treballa en aquest jaciment prepara un pla d’atac contra aquests efectes climàtics, en col·laboració amb la Universita­t de Tuscia i l’entitat Arc Nucle Art. En un pla triennal s’intentarà monitorar com el descens de la humitat, l’augment de la temperatur­a i altres factors poden afectar el que queda per descobrir. Partint del pla, s’establiran les futures campanyes arqueològi­ques.

“Els voltants de l’estany són com una esponja, on tot s’ha mantingut durant segles; hem de lluitar contra el procés d’assecatge”, explica una de les responsabl­es de l’actuació, Raquel Piqué, arqueòloga de la Universita­t Autònoma de Barcelona. Amb Piqué treballen en les excavacion­s el Museu Arqueològi­c Comarcal de la Banyoles, el Museu d’Arqueologi­a de Catalunya (MAC), l’Ajuntament local, el Consell

Superior d’Investigac­ions Científiqu­es-IMF i el Departamen­t de Cultura. “Segur que encara queden tres o quatre mil metres quadrats amb restes d’interès que es podrien veure afectades si les condicions canvien”, alerta Antoni Palomo, del MAC, i codirector dels treballs.

Perquè la Draga és excepciona­l a escala europea. El 2012 s’hi va descobrir un arc de fusta de teix de 108 centímetre­s perfectame­nt conservat. Però també hi ha fletxes, aixes, des

La fal a ’oxigen als fangs el vol an el llac e Banyoles ha permès conservar roncs ’arbre ili a s per cons r ir habi a ges i mol es eines ran m s e !""" anys

trals, petxines i cargols marins amb què fabricaven collarets i altres adornament­s, restes de corda de tota mena, fabricats amb fibres vegetals, i la descomunal quantitat de 400.000 restes de llavors (blat dur, ordi, espelta, llentia) i fruits (avellana, gla, mora, nabiu, cirera), l’arsenal més gran que s’ha descobert en un jaciment neolític a la península Ibèrica. Però no és que fossin veggies: també hi apareixen restes d’animals domèstics com de vaca, cabra i porc, encara que amb prou feines un 3% de les restes animals són de caça, principalm­ent ur, senglar, cérvol, cabirol i cabra salvatge. També van consumir productes del mar (és a 35 km), com musclos, però amb prou feines espècies d’aigua dolça (la tenien sota els peus), com anguila o, fins i tot, tortuga.

Amb tot això, la fotografia que s’extreu d’aquell neolític té milions de píxels de definició. La Draga explica –el parc arqueològi­c creat al lloc és una delícia per a nens– amb un nivell de detall quirúrgic com es vivia a la vora de Banyoles fa uns 7.400 anys. Se sap que planificav­en la tala dels pilars i els troncs principals de les cabanes durant l’hivern, i el mantenimen­t de parts no estructura­ls es prolongava durant tot l’any. També se sap quins animals i plantes havien domesticat; que utilitzave­n pedrenyals per encendre foc; que tenien 14 tipus de llenya, amb predomini del roure i el boix; que el nivell de l’aigua va anar creixent; que les construcci­ons van evoluciona­r, amb la instal·lació de sòls empedrats, i que van ocupar l’espai, en dues fases, durant al voltant de tres segles.

La Draga és, de fet, un altre llegat dels Jocs Olímpics de Barcelona. El jaciment va ser descobert durant els treballs de preparació de la subseu olímpica de rem en aquesta localitat. Aviat es va entendre la importànci­a del que hi havia al fons del fang, i des del 1996 les campanyes arqueològi­ques són contínues. La d’aquest any es farà després de l’estiu. ●

 ?? Bara elron M di e   e   M ?? Arbre mi   e  ri
Bara elron M di e e M Arbre mi e ri
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain