La Vanguardia (Català-1ª edició)

El gran rendiment d’‘Alba’

Després de l’exitosa emissió a Antena 3, la sèrie s’ha posicionat a Netflix com la sèrie de parla no anglesa més vista al món

- Francesc Puig

Avui dia, amb la irrupció de les plataforme­s a la carta, ja no existeixen sèries amb audiències altíssimes a la televisió en obert. Però si tenim en compte els espectador­s de finestres posteriors, sí que continuen existint sèries que arrasen. L’última sèrie que ha tingut èxit ha estat Alba, que, després d’estrenarse primer a Atresplaye­r Premium i emetre’s després a Antena 3, ara ha arribat amb èxit en una tercera finestra, la de Netflix, on està obtenint unes dades espectacul­ars des de que es va estrenar el 15 de juliol.

En tot just dues setmanes, Alba es va posicionar com la sèrie de parla no anglesa més vista arreu del món, i a la tercera setmana s’ha convertit en la cinquena més vista de la plataforma en qualsevol idioma. A més, ha estat al top ten en 73 països i té acumulades més de 110 milions d’hores de reproducci­ó en 20 dies. Amb Alba, Atresmedia ha tornat a fer diana i a consolidar la seva estratègia, que consisteix a “fer globals productes locals”, diuen des del grup.

Un model “infal·lible i molt rendible”, en què Alba ara s’ha afegit a l’exitós recorregut ja fet per altres ficcions nascudes a Antena 3, com ara La casa de papel, Vis a vis, Toy Boy, La cocinera de Castamar i Mentiras. Produccion­s que després del seu pas per Atresplaye­r Premium i Antena 3 estan trobant una tercera finestra de vida en plataforme­s com Netflix, on expandeixe­n el seu èxit arreu del món.

En un moment en què hi les sèries en obert escassegen a la graella (el gruix de la ficció televisiva ara es troba ara a les plataforme­s), casos com els d’Alba demostren que encara tenen el seu públic i que després poden tenir un gran recorregut en altres finestres. Alba, després de l’emissió aquesta primavera a Antena 3, es va convertir en la sèrie nacional més vista a la cadena des del 2019, amb una mitjana de gairebé 1,7 milions i un 13,7% de quota de pantalla.

Alba està protagonit­zada per l’actriu Elena Rivera ( Cuéntame, Inés del alma mía) i s’inspira en el drama Fatmagül, un dels grans fenòmens turcs des de la seva estrena l’any 2010. La sèrie d’Atresmedia aborda un dels problemes que durant els últims anys han colpejat la societat espanyola: la violació en grup. Rivera interpreta una jove que, després de ser drogada en un bar de nit amb una substància que li posen a la beguda sense que se n’adoni, és agredida sexualment pels amics del seu xicot, que desconeixi­en aquesta relació. ●

 ?? ATRESMEDIA ?? Elena Rivera interpreta l’Alba, la protagonis­ta de la sèrie
ATRESMEDIA Elena Rivera interpreta l’Alba, la protagonis­ta de la sèrie

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain