La Vanguardia (Català-1ª edició)

La mort de Marcel·lí Domingo, misteri aclarit

Un informe de la policia secreta francesa localitzat per ‘La Vanguardia’ detalla les darreres hores de l’exministre republicà

- Joan Esculies

Se acentúa la creencia de que el exministro de la República española, Marcelino Domingo, murió envenenado. El tóxico empleado fue un narcótico que no deja la menor huella”. Imperio, diari falangista, parlava el 10 de març del 1939 de la mort del polític català a Tolosa de Llenguadoc en començar el mes. El mateix dia, Azul, l’òrgan de la FET y de las JONS, afegia que “el tóxico fue elaborado en un laboratori­o de un farmacéuti­co marxista”.

Una setmana després, Pensamient­o Alavés assenyalav­a que era un “asesinato ordenado por ‘alguien’ que pretendía hacer callar para siempre a este y otros dirigentes republican­os, disconform­es con Negrín y poseedores de pruebas que demostraba­n extrañas intervenci­ones en la revolución española”.

El periòdic franquista dibuixava Manuel Azaña i Diego Martínez Barrio, presidents de la República i de les Corts, atemorits davant la possibilit­at de ser enverinats, i afegia que “Domingo poseía documentos que, según se dice, han desapareci­do de su equipaje”. Pel règim la prova irrefutabl­e que l’entorn del president del govern de la República Juan Negrín, socialista vist com a filocomuni­sta, volia acabar amb el català era un article escrit dos dies abans de morir i que La Dépêche de Tolosa havia publicat de manera pòstuma.

Referint-se als revolucion­aris del juliol del 1936, Domingo expressava que un dia caldria buscar qui els inspirava. El franquisme ho tenia clar: la Unió Soviètica. I donava a entendre que el llenguatge de l’article “no es el habitual del tono demagógico de los que acostumbra­ba a escribir. ¿Por qué? Sabía muchas cosas. Tal vez demasiadas cosas”.

Tal com apunta el seu biògraf, Xavier Pujadas, a Marcel·lí Domingo i el marcel·linisme (1996), qui havia estat ministre d’Instrucció Pública i d’Agricultur­a durant la Segona República desaprovav­a la imatge filocomuni­sta del bàndol republicà durant la Guerra Civil. El polític del Partit Republicà d’Esquerra, la denominaci­ó catalana de la Izquierda Republican­a d’Azaña, vivia des de l’estiu del 1938 a cavall de Pa!"#$%& rís i Barcelona perquè cercava una mediació que acabés amb la contesa i pel seu allunyamen­t amb la política de resistènci­a a ultrança de Negrín.

El matí del 25 de febrer del 1939 Domingo va deixar París en direcció a Perpinyà per trobarse amb familiars i republican­s internats als camps de concentrac­ió del migdia francès. Gairebé a la una del migdia va arribar a Llemotges, 400 quilòmetre­s al sud. El polític –segons la versió familiar que el nebot Joan Benet Domingo va explicar l’any 1988 a Pujadas– hauria entrat al restaurant de l’estació, on va discutir amb uns desconegut­s que li volien robar mentre prenia cafè.

La Vanguardia ha localitzat als Arxius Nacionals Francesos l’informe que el comissari divisionar­i de la policia secreta de Tolosa de la Sûreté Nationale va fer al prefecte de l’Alta Garona el 2 de març del 1939, el dia de la mort del polític. Segons aquest, Domingo es va aturar a Llemotges per dinar i “va tenir la impressió d’haver estat incomodat per un plat de carn que li van servir a [el restaurant de] l’hotel” de l’estació.

Aquell dia el polític va anotar al seu dietari personal, que es conserva a l’Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l’Ebre, “me duele el costado izquierdo enormement­e, creo que es el bazo”. L’endemà, diumenge, es va llevar desganat. “No me siento bien. No tengo apetito y me encuentro destemplad­o. El dolor en el bazo sigue. Es malo”. Va trucar a la seva esposa, Filomena Savé, a París, i va continuar el viatge en tren.

El separaven 500 quilòmetre­s de Perpinyà, però quan n’havia fet gairebé 300 va baixar a Tolosa. Eren les cinc de la tarda del 26 de febrer. El tarragoní ja no va escriure més al dietari. L’informe policial corroborav­a que es va allotjar a l’hotel de la Compagnie du Midi “després de sentir que el seu estat empitjorav­a”. D’acord amb el raport, per consell de Francisco Azorin, antic cònsol espanyol a Tolosa, va demanar al doctor Colombiés que el visités. Aquest va diagnostic­ar “una intoxicaci­ó lleu”.

Segons el dietari de Filomena Savé, també a l’arxiu ebrenc, Domingo li va trucar el dilluns 27 perquè hi anés. Estava a quaranta de febre. L’esposa va arribar al seu costat dimarts a les cinc del matí. Savé va avisar el metge, que va dir-li que “no tiene nada”.

Com que Marcel·lí no millorava, l’1 de març Savé el va tornar a requerir a les set del matí. Co

La seva dona va cercar una explicació: “Me lo han envenenado”; els documents demostren que no va ser així

L’informe policial corrobora que es va allotjar a l’hotel de la Compagnie du Midi en sentir que empitjorav­a

lombiés va repetir-li “que no tiene nada, que es una ligera intoxicaci­ón que le durará de ocho a diez horas”. Però que no el mogués. A la tarda van arribar els diputats d’Izquierda Republican­a Mariano Joven i d’ERC Ramon Nogués, excol·laborador de Domingo, i el membre del seu partit Adolf Cabús. Aleshores Marcel·lí va tenir un síncope i el

 ?? Clo T  l B    l    lTTo ?? Amb l     i   ! ri "
Clo T l B l lTTo Amb l i ! ri "
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain