La Vanguardia (Català-1ª edició)

Crítiques a la federació per discrimina­ció d’atletes

Vuit atletes són exclosos de la llista espanyola per a l’Europeu, malgrat que tenien plaça per rànquing anual

- EosR uiprl Jor

“És una vergonya. M’he guanyat anar a l’Europeu. He estat lluitant per això tot l’any”, llança un crit d’impotència i frustració Dídac Salas (Barcelona, 1993), el millor saltador de perxa d’Espanya del moment, que es quedarà fora de l’Europeu absolut de Munic (del 15 al 21 d’agost) “per un criteri arbitrari i subjectiu”.

Es refereix al barem fet servir pel comitè tècnic de la Federació Espanyola d’Atletisme (RFEA) per confeccion­ar la llista de convocats, de 93 atletes, la més gran de la història. Vuit n’han estat exclosos, com ara Salas, malgrat que estaven admesos per l’European Athletics, la federació europea, per rànquing, és a dir, la puntuació mitjana de l’any elaborada per la World Athletics.

A més del perxista, també han quedat fora de l’Europeu Aauri Bokesa (400 m), Daniel Cisneros (110 m tanques), Iker Alfonso (400 mtanques), José Emilio Bellido (triple salt), Iker Arozena (longitud), Maialen Axpe (perxa) i Carlos Rojas (alçada). Les absències signifique­n que Espanya no tindrà representa­nt en algunes de les proves, com ara la perxa, l’alçada i els 400 femenins. En altres casos, els exclosos són el segon o tercer atleta de la disciplina.

Els criteris de selecció per anar a l’Europeu eren dos: tenir la marca mínima que fixa l’European Athletics o estar dins del rànquing de cada disciplina (la mitjana de les cinc millors competicio­ns). La RFEA, amb el seu selecciona­dor, Pepe Peiró, justifica els seus criteris tècnics: prioritza els atletes que permetin aconseguir el nombre més alt de medalliste­s i finalistes, i que el màxim nombre d’atletes pugui passar rondes. Per això no només ha comptat el rànquing, sinó també l’estat físic. Aquest sistema ha exclòs vuit atletes.

“Així es talla del tot el futur”, critica Asier Martínez, bronze en 100 m tanca al Mundial d’Eugene, en solidarita­t amb els seus companys, que s’han sentit discrimina­ts i perjudicat­s, esportivam­ent i econòmicam­ent, a més de menyspreat­s pels sacrificis fets debades.

“M’he emportat la gerra d’aigua freda més gran de la meva vida atlètica quan no he vist el meu nom entre els selecciona­ts, després d’haver fet un gran esforç de preparació aquests mesos per complir el somni de debutar a l’absoluta”, expressava Carlos Rojas, vigent campió d’Espanya de salt d’alçada, que amb 2,24 m té la 21a marca de l’any a Europa, quan a Munic hi van els 26 millors.

El mateix li ha passat a Dídac Salas, actual campió espanyol de perxa amb 5,55 m. “Soc el 22è del rànquing mundial, i a l’Europeu n’hi van 26, podria ficar-me entre els 12 finalistes, però la Federació prefereix no enviar ningú en perxa”, lamenta el jove, que tot l’any ha estat competint amb una lesió i infiltrant-se per indicació de la RFEA per arribar a l’Europeu. A més, tindrà un perjudici econòmic greu: com que no competirà a l’Europeu, no accedirà al sistema d'ajuts de la RFEA. Per tant, deixaria de percebre 9.000 euros el 2023. “I, a sobre, em diuen que només busquem el mínim per competir. És molt frustrant, discrimina­tori i injust”, diu Salas.

“No pot ser que hi hagi atletes que compleixen els criteris i que es quedin fora de la selecció. No ens queda aquesta seguretat, i el més intel·ligent és anar-se’n a fer una altra cosa”, afegeix el marxador Diego García, en suport als seus companys exclosos.

Davant la polèmica suscitada, el selecciona­dor Peiró va defensar ahir a Radio Marca la tria d’atletes: “No s’ha canviat res dels criteris. Dels atletes que s’han quedat fora, només Bokesa tenia mínima. Al final has de prendre una decisió per tenir el millor equip per a Espanya”. ●

 ?? Madrigo Jiménez / EFE ?? Dídac Salas, atleta del Barça, al míting de Madrid al juny
Madrigo Jiménez / EFE Dídac Salas, atleta del Barça, al míting de Madrid al juny

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain