La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els consumidor­s europeus dubten que la política del BCE faci baixar la inflació

- Red cció

El pessimisme s’estén entre els ciutadans europeus.

Els consumidor­s de la zona euro es preparen perquè l’economia es contregui i l’alta inflació continuï minvant els seus ingressos l’any que ve, segons es desprèn d’una enquesta del Banc Central Europeu per a ús intern però que va ser difosa ahir i publicada per primera vegada.

El sondeig, fet al juny, va mostrar que el consumidor mitjà esperava que els preus creixessin un 5% durant l’any que ve i veu la inflació en un 2,8% d’aquí tres anys. És a dir, un horitzó temporal molt més pessimista que el que pronostica­va el BCE, que confia, per exemple, que la inflació baixi al 3,5% ja el 2023.

En resum, no es creu gaire que el Banc Central Europeu aconseguei­xi mantenir la promesa de refredar els preus. L’entitat que presideix Christine Lagarde va apujar els tipus d’interès 50 punts bàsics el mes passat i va anticipar més pujades els pròxims mesos per combatre la inflació rècord de la zona euro, que va arribar al 8,9% al juliol.

Així mateix, de les respostes a l’enquesta es desprèn que els consumidor­s esperen que els ingressos nominals creixin un 0,9% i la despesa un 3,9%, cosa que implica una gran disminució de la capacitat d’estalvi de les llars.

Pel que fa al creixement econòmic, també hi ha divergènci­es entre el que consideren els organismes oficials i la percepció del carrer. En efecte, els consumidor­s esperen que l’economia es contregui un 1,3% els pròxims 12 mesos.

En comparació, el BCE nega la possibilit­at de recessió a Europa i dibuixa més aviat un escenari de desacceler­ació, amb un repunt del PIB que seria d’un 3,7% aquest any, d’un 2,8% el pròxim i

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain