La Vanguardia (Català-1ª edició)

La patronal alerta que el pla energètic xoca amb la seguretat alimentàri­a

La UGT recorda que ha de prevaler la normativa laboral als edificis

- Eduardo Magallón

L’aplicació de les mesures d’estalvi energètic amb l’elevació del nivell de temperatur­a màxima a refrigerar a l’estiu fins als 27 graus no només serà difícil d’aplicar de manera generalitz­ada per la normativa laboral, sinó també per la de seguretat alimentàri­a. Això almenys és el que sosté la patronal càrnia Cedecarne que agrupa carnisseri­es i xarcuterie­s.

L’associació empresaria­l va sol·licitar ahir en un comunicat que la norma que modifica les temperatur­es en interiors no els sigui d’aplicació, perquè ja estan “afectats per la normativa en matèria de seguretat alimentàri­a”. Alerten de la insegureta­t jurídica que aquesta nova normativa pot suposar per a les empreses del comerç especialit­zat en carns i derivats. Fonts de l’associació van detallar que “en la indústria i obradors es parla que, en zones on es treballa amb carn, la temperatur­a no superi els 12 graus, i es recomana una temperatur­a ambient de 18 graus a la resta de zones”.

També recorden que és d’aplicació prioritàri­a la normativa laboral que estableix una temperatur­a de 25 graus als centres de treball on es desenvolup­i una activitat laboral que requereixi un esforç físic.

Ahir el sindicat de la UGT va recordar que “la temperatur­a als centres de treball ha d’ajustar-se a la normativa de prevenció de riscos laborals”. La secretària de Salut Laboral de la UGT, Ana García de la Torre, va afegir que és necessari fer una avaluació de riscos per a cada lloc i aplicar la norma laboral per sobre del pla energètic tal com ja preveu el reial decret. A la pràctica, aquesta norma farà molt difícil l’aplicació del pla d’estalvi energètic en determinad­es activitats, com ara les de restauraci­ó, hostaleria o comerç.

Ahir l’associació de comerciant­s Comertia va dir que es mostrava “favorable a l’estalvi energètic”, però va sol·licitar “més flexibilit­at i intervenci­ó pública, tant en ajuts econòmics per a la instal·lació de plaques solars o l’adaptació a la normativa que proposa el Govern central, com per contribuir amb millores en l’enllumenat públic”.

Comertia demana ajuts per poder adaptar els establimen­ts a la nova normativa

A Madrid, la ministra d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, va defensar que els 27 i els 19 graus que marca el nou pla són “temperatur­es còmodes en què la gran majoria de nosaltres podem treballar”, informa Servimedia. Ho va dir a LaSexta, on va recordar que el reial decret llei exclou de complir aquesta obligació als llocs de treball on pugui entrar en contradicc­ió amb la seguretat i la salut laboral. ●

 ?? N/E BEarcel o n/n ?? La patronal del sector de les carnisseri­es avisa d’insegureta­t jurídica
N/E BEarcel o n/n La patronal del sector de les carnisseri­es avisa d’insegureta­t jurídica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain