La Vanguardia (Català-1ª edició)

Temperatur­a de la pobresa

- Josep Oliver Alonso

Les mesures d’estalvi energètic han aixecat aplaudimen­ts. i, inevitable­s, crítiques, atesa la naturalesa bifront de la crisi. A la tradiciona­l escassetat i augment de preus per la guerra, cal afegir-hi l’ús intensiu de l’energia per fer front a l’estiu tòrrid. Aquesta tempesta gairebé perfecta ha il·luminat molts dels no-creients: ningú no sembla que discuteixi que el canvi climàtic ja ha arribat, i que, de cop i volta, hem topat amb un futur que ens semblava molt llunyà. i, a més, que les sequeres, l’augment de la temperatur­a del mar o les onades de calor no cessaran encara que es normalitzi­n els subministr­aments a europa.

Fa uns dies, l’enquesta de Condicions de vida de l’ine mostrava que un 22% de les famílies espanyoles eren pobres i que hi residien gairebé un 29% dels nens. Ja hi haurà temps per comentar aquests aspectes punyents, però avui sembla més pertinent referirse a la capacitat d’adaptar-se al canvi climàtic. i particular­ment, i ja que aquesta adaptació va per barris, centrar el focus en aquest 14,3% de llars espanyoles que no poden mantenir una temperatur­a adequada als seus habitatges. Una pobresa energètica que afecta uns 2,7 milions de famílies i un 20% dels nens del país.

els governs tendeixen a traspassar als ciutadans moltes de les seves responsabi­litats: va passar amb la covid, i avui també sembla que tot depèn de nosaltres. i malgrat que les mesures anunciades són necessàrie­s, cal tenir en compte que no poden quedar-se aquí, i que es troba a faltar la definició del mix energètic dels pròxims 30 anys. Quanta energia nuclear, eòlica o solar? Quin pes dels derivats del petroli? Perquè els senyals són de continuïta­t de les polítiques tradiciona­ls de suport al petroli. els col·lapses a l’AP-7 catalana sembla que es resoldran els pròxims set anys, incrementa­nt-ne la capacitat. Cap referència al ferrocarri­l, en una via per on transiten un 60% de les exportacio­ns de mercaderie­s d’espanya? És el que necessitem per més enllà del 2030?

La crisi que vivim té dues cares: a curt termini, la guerra i les seves conseqüènc­ies; a mitjà i llarg termini, l’adaptació a l’augment de temperatur­es que genera el canvi climàtic. Una adaptació que exigeix garantia del subministr­ament, una millora de la sobirania energètica, un sistema de preus racional i transparen­t i la reducció d’emissions de Co . i els compromiso­s de tothom: governs, empreses –energètiqu­es o no– i ciutadans.

Però a aquests pilars inqüestion­ables hi cal afegir l’eliminació de la pobresa energètica: a la llum del que va passar a l’hivern, del que avui ens afectarà i del que ens espera, les famílies pobres energètica­ment no deixaran d’augmentar. i una societat que vol ser avançada no pot tolerar pas que cap transició, i menys l’energètica, deixi marginada una part molt important de la població.

el canvi climàtic ja ha arribat. Però, de moment, només per a alguns.

El canvi climàtic ja ha arribat, però de moment només per a alguns

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain