La Vanguardia (Català-1ª edició)

La senadora Sinema dona suport a la inversió contra el canvi climàtic als EUA

- Francesc Peirón

Després que els republican­s descobriss­in que el senador Joe Manchin és demòcrata –la veritat és que molts demòcrates també es van sorprendre per la seva afiliació–, els conservado­rs van dipositar totes les seves esperances en Kyrsten Sinema, una altra senadora díscola (s’inclina cap a la dreta) del grup progressis­ta.

Els republican­s confiaven que la representa­nt per Arizona sabotejari­a l’acord entre els seus per passar una proposta legislativ­a que suposa invertir 370.000 milions de dòlars per combatre el canvi climàtic, la inversió més alta que s’ha fet en aquest terreny. El pla inclou, a més, un increment de l’atenció sanitària i una revisió del sistema impositiu per recaptar 451.000 milions més en una dècada per part de les corporacio­ns i les rendes més altes.

Sinema ha estat tota la setmana creant incertesa, després de l’acord de Manchin amb Chuck Schumer, cap de la majoria demòcrata al Senat, i quan el president Joe Biden ja havia cantat victòria.

Per fi la senadora indecisa va emetre dijous a la nit un comunicat en què va garantir el seu vot i els 49 del seu grup a la Inflation reduction act (llei de reducció de la inflació).

Com que cap republicà no donarà suport a aquesta iniciativa, tret que hi hagi un miracle, Sinema era clau i necessària perquè la vicepresid­enta del Govern dels EUA, Kamala Harris, i també presidenta de la Cambra Alta, trenqui l’empat a 50. El seu anunci va propiciar un comunicat de Biden. “Aquesta nit hem fet un altre pas crític cap a la reducció de la inflació i del cost de la vida per a les famílies dels Estats Units”, va dir.

Per guanyar el seu beneplàcit, els líders demòcrates deixaran al marge uns 14.000 milions d’increment fiscal previst per a alguns gestors de fons a què ella s’oposava.

Sinema també va explicar es faran canvis per protegir la indústria manufactur­era avançada i impulsar “l’economia de l’energia neta”. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain