La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una vida entre diamants i armes

El rus Víktor But passa de ser l’enemic número u a l’home a intercanvi­ar per la jugadora Griner

- Francesc Peirón

Pedres precioses i armes, la bellesa i la destrucció marquen la perillosa existència de Víktor But, el “mercader de la mort”. Expliquen que recorria el món sempre acompanyat d’un expert en gemmes i d’un comptable.

Traficava amb “diamants de sang” i subministr­ava material bèl·lic a les zones sumides en hostilitat­s, esquivant els embargamen­ts de l’ONU, des de la dècada dels noranta. Va alimentar una parròquia de clients brutals, senyors de la guerra i dèspotes, que van protagonit­zar conflictes cruels, des de Libèria fins a Sierra Leone passant per Al-Qaida, l’Afganistan, l’Orient Mitjà o Colòmbia.

El seu nom ha sortit de l’ostracisme del penal de Marion, a Illinois. Als 55 anys, i amb una formació que li permet parlar sis idiomes, aquest exmilitar de l’URSS compleix una pena d’un quart de segle en una restrictiv­a unitat coneguda com la “petita Guantánamo”.

Els Estats Units han ofert But a canvi de la jugadora de bàsquet Britney Griner, de 31 anys, dijous condemnada a nou anys per tràfic de drogues (portava menys d’un gram en dos cartutxos de vapor de marihuana), així com de Paul Whelan, exmarine i treballado­r d’una empresa de seguretat. El seu arrest, el 2018, també es va produir perquè se li van trobar uns cartutxos d’haixix, tot i que li van imposar 16 anys perquè el van acusar d’espionatge.

“Estem a punt per afrontar aquesta qüestió”, va afirmar ahir Serguei Lavrov, ministre d’Exteriors de Rússia. “Però només en el marc del canal de comunicaci­ó establert pels presidents Biden i Putin”, va remarcar. “Hi ha un canal especial per als presidents i, malgrat algunes declaracio­ns, encara funciona”, va aclarir el cap de la diplomàcia russa.

El seu homòleg dels Estats Units, Antony Blinken, va assenyalar que vol continuar aquesta discussió després de la trucada que van mantenir la setmana passada.

Va matisar, tot i això, que l’arrest al febrer de Griner, una setmana abans de la invasió d’Ucraïna, i la seva condemna –“inacceptab­le” per Biden– mostren la conducta injustific­ada de Moscou amb les detencions “per avançar l’agenda fent servir persones com a penyora”.

Algunes fonts assenyalen que el Kremlin també vol intercanvi­ar Vadim Kràssikov, amb cadena perpètua a Alemanya per matar a trets el 2019 un opositor txetxè a Berlín. Els Estats Units consideren inviable aquesta petició.

“Víktor But va ser una criatura única nascuda del final del comunisme i de l’ascens del capitalism­e desenfrena­t quan va caure el mur”, segons Douglas Farah, coautor, juntament amb Stephen Braun, de Merchant of death.

Aquest llibre, del 2007, explica l’ascens de But, que també va inspirar la pel·lícula El senyor de la guerra (2005), protagonit­zada per Nicholas Cage.

Els dos relats, el de no-ficció i el dramatitza­t, van arribar al públic abans de la seva caiguda.

L’empresari rus, tal com ell mateix es considera, va ser arrestat el 2008 durant una operació encoberta dirigida per agents antidrogue­s dels Estats Units a Tailàndia. Es van fer passar per membres de les Forces Armades Revolucion­àries de Colòmbia (FARC). Finalment, va ser extradit als Estats Units el 2010 després d’un prolongat procés judicial. El judici es va celebrar a Nova York el 2011.

Suposadame­nt, va néixer el 1967 a Duixanbe (Tadjikista­n), fill d’una comptable i un mecànic d’automòbils.

“Era un oficial soviètic, probableme­nt un tinent, que simplement va veure l’oportunita­t que li oferien tres factors com a resultat del col·lapse de la Unió Soviètica”, va indicar Farah.

Els factors que va esmentar són els avions abandonats que no podien volar per manca de combustibl­e o de mantenimen­t, els enormes magatzems d’excedents d’armes custodiats per guàrdies molt subornable­s i l’emergència de nombrosos grups armats, des de l’Àfrica fins a les Filipines.

Durant el judici, el fiscal federal de Manhattan, Preet Bharara, va definir But “com l’enemic públic número u” que havia armat els conflictes més violents. “Va lliurar armes a organitzac­ions terroriste­s compromese­s amb matar nord-americans”, va remarcar.

Tot és circumstan­cial. Avui But és moneda de canvi per a dos ciutadans sense historial penal, capturats amb quantitats insignific­ants de marihuana. ●

But compleix 25 anys a Illinois després d’armar els conflictes més violents des de la dècada dels noranta

Aquest exmilitar soviètic va créixer aprofitant les oportunita­ts per la caiguda de l’URSS

 ?? Caris naallj / Reutess ?? Víktor But portat davant un tribunal a Bangkok l’octubre del 2010
Caris naallj / Reutess Víktor But portat davant un tribunal a Bangkok l’octubre del 2010

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain