La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Les desaparici­ons són habituals a les presons russes”

Assessor d’Aleksei Navalni i director de la fundació anticorrup­ció FBK

- BLANCA LÓPEZ FIÑAGA

Ivan Jdànov (Moscou, 1998) és un gran amant de la natació, però des que la Fundació Anticorrup­ció (FBK) de Rússia, de què és director, va ser il·legalitzad­a, i des que el seu superior i amic Aleksei Navalni va ser enverinat i posteriorm­ent empresonat, la piscina s’ha convertit en un recordator­i de la seva vida anterior.

La veu pausada de Jdànov no titubeja a l’altre costat de la pantalla, que el retrata a la seva oficina de Lituània. Acusat de tres delictes penals i amb una ordre de cerca i captura internacio­nal, s’ha vist obligat a exiliar-se a Vílnius, juntament amb la seva dona i la seva filla de cinc anys. Un periple que ell defineix d’“aclaparado­r, però gens nou”. El principal càrrec contra el camarada de Navalni és haver desobeït l’ordre judicial d’eliminar seqüències d’un vídeo en què denunciava la corrupció a les altes esferes del Kremlin.

Putin li ha imposat l’estigma d’“agent estranger”.

Ara que la FBK opera des de Lituània, això ja no és un problema, però a Moscou aquesta senyalitza­ció limitava molt el nostre contacte amb l’exterior, a part de la burocràcia. Des d’aquí podem actuar amb relativa normalitat, mateixa directiva i estructura, sense restriccio­ns.

Però sense el seu líder. Com està Navalni?

Frustrat. Vaig parlar amb ell per última vegada la setmana passada. Només podem parlar de qüestions legals i mitjançant petits missatges a través dels seus advocats. Vam intentar formular les nostres preguntes, diguem-ne, en idioma judicial, però és complicat.

Després d’uns dies en parador desconegut, van traslladar Navalni a Melekhovo, la colònia penal d’alta seguretat IK-6.

Ell no sabia que l’anaven a traslladar de presó i vam trigar a poder confirmar-ho. Desaparici­ons i altres misteris són habituals en el sistema penitencia­ri rus.

Navalni ha estat acusat de frau a gran escala per enriquir-se amb donacions a la seva Plataforma contra la corrupció...

Aleksei Navalni no va robar mai diners de la fundació. És absurd, i així ho ha confirmat el Tribunal Europeu de Drets Humans (EHRC). El que ha demostrat tot el procés és que el sistema judicial rus també està sota el jou de Putin. Lluitem contra una gran màquina repressiva.

Amb Navalni a la presó, el projecte té futur?

Navalni no ha desaparegu­t. Encara pot apel·lar a la societat. Esclar que és un repte, però volem una societat democràtic­a que condemni la guerra. No sé si d’aquí a un any o deu, però tornarem a Rússia i el país canviarà de direcció.

Coneix Putin. És l’únic que s’hi interposa?

Ell i el seu cercle d’influència, els seus oficials i els seus amics propers. Putin no viu pel poder, ni pels diners. Viu només per passar a la història. Creu que està creant un imperi com la Unió Soviètica i què està tornant Rússia l’antiga esplendor. Per això va començar aquesta guerra. És important per ell aparèixer als llibres com un heroi i es nodreix de les experiènci­es de generals del passat. És realment boig.

En què ha fallat la societat russa perquè Putin arribi al poder?

No és que la societat russa doni suport a Putin. Ell va començar ja fa temps a planificar els seus moviments, i pas a pas, a poc a poc, va anar guanyant terreny. Va començar amb una croada contra els mitjans independen­ts, va definir el seu target d’enemics... Els ciutadans russos, al principi, no van considerar-ho un gran problema, fins que ens vam adonar que les protestes pacífiques li suposaven una molèstia. Ara s’ha desfet de l’oposició política i ciutadana.

Hem de témer que Putin faci servir armes nuclears?

Depèn del que passi al camp de batalla, sí que hi ha aquesta possibilit­at. Tot i això, no hauríem de témer Putin, perquè utilitza aquesta por. No té tant control com intenta fer creure, tot i que sí, és un perill per a tothom, no només per a Rússia i Ucraïna. Cada dia que Putin governa és un dia més de morts, persecucio­ns i injustície­s.

Estan en contacte amb Zelenski?

No. És un moment tens. Amb la guerra, la percepció ucraïnesa dels russos no és la millor...

Està creixent el suport a una pau a Ucraïna que no suposi una derrota russa. Navalni arribaria a considerar una aliança amb Kíiv?

Depèn totalment d’Ucraïna. Navalni és un gran polític i ucraïnesos i russos tenen un vincle més enllà de la unió fronterera. Els problemes arribaran i s’hauran de resoldre. Espero que quan arribi el moment, la societat ucraïnesa estigui disposada a dialogar.

Rússia podria viure una guerra civil?

Cent anys enrere, segur que sí. Ara, en la societat moderna, no ho crec. Nosaltres dirigim una organitzac­ió pacífica, encara que Putin ens titlli d’extremiste­s. Estem segurs que li hagués encantat que utilitzéss­im la força. ●

L’obsessió de Putin “Putin no viu pel poder ni pels diners, només viu per passar a la història”

El futur de Rússia “Espero que quan arribi el moment la societat ucraïnesa estigui disposada a dialogar”

 ?? Agèn ies è eg ?? Jdànov viu a Lituània i està acusat de tres delictes penals a Rússia
Agèn ies è eg Jdànov viu a Lituània i està acusat de tres delictes penals a Rússia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain