La Vanguardia (Català-1ª edició)

Putin dona suport a Erdogan en els plans contra els kurds al nord de Síria

- ISTANBUL / o!co"

La segona trobada entre Vladímir Putin i Recep Tayyip Erdogan ahir a la ciutat balneari russa de Sotxi, al mar Negre, va durar quatre hores. Els anuncis previs afirmaven la bona sintonia entre els presidents turc i rus. La seva trobada anterior data de fa només 17 dies. Va ser a Teheran, on es va acordar el trànsit de vaixells mercants carregats de cereal des dels ports ucraïnesos controlats pel Govern de Kíiv.

Turquia, que exercia la mediació entre Rússia i Ucraïna juntament amb les Nacions Unides, va presentar com un èxit l’acord, que ha permès que fins a quatre vaixells hagin salpat fins ara.

No era Ucraïna, tot i això, el punt central de les converses d’ahir. Erdogan vol ampliar el control sobre el nord de Síria i desallotja­r les Unitats de Protecció Popular del Kurdistan (YPG), que per a Turquia no són altra cosa que l’apèndix del Partit dels Treballado­rs del Kurdistan (PKK) al martiritza­t país veí.

Erdogan, indica la premsa turca, havia assenyalat abans que la presència de les YPG a les províncies de Tel Rifat i Manbij seran l’objectiu d’una potencial ofensiva, per això va demanar el suport tant de Rússia com de l’Iran, aliats tots dos del règim de Damasc. Putin va donar el seu esperat beneplàcit, tot i que no van transcendi­r detalls sobre això més enllà que “coordinara­n esforços” en la lluita contra les “organitzac­ions terroriste­s”. Erdogan va anar a Sotxi acompanyat pel cap de la intel·ligència turca, Hakan Fidan.

El vice primer ministre rus, Aleksandr Novak, va revelar un altre aspecte important de les relacions russoturqu­es. Un acord pel qual Turquia començarà a pagar en rubles una part del gas rus que rep. “Part dels subministr­aments es pagaran en rubles; això és una nova etapa que obre noves possibilit­ats”, va afirmar Novak. Rússia subministr­a anualment 26.000 milions de metres cúbics de gas a Turquia.

El president rus va comentar que “els socis europeus han d’estar agraïts a Turquia perquè garanteix el trànsit fluid del nostre gas al mercat europeu”. Putin es referia al gasoducte Turkish Stream, que, va assenyalar, “a diferència de totes les altres rutes dels nostres subministr­aments d’hidrocarbu­rs, funciona correctame­nt, de manera dinàmica, sense fallades”. Putin, amb

Turquia accepta pagar en rubles una part del subministr­ament de gas que rep de Rússia, com demana Moscou

aquesta al·lusió als problemes amb el Nord Stream, concloïa que la ruta turca “s’ha convertit en una de les artèries principals de proveïment de gas rus a Europa”. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain