La Vanguardia (Català-1ª edició)

Creix el suport a abaixar tributs encara que es retallin serveis

Un 40% prefereix millorar prestacion­s i un 29% mantenir la situació

- Carles Castro Barcelona

El PP sembla trobar suport a l’últim sondeig del CIS a la proposta de reduir la pressió fiscal a Espanya. Segons l’estudi, fet al juliol, avui un 27% dels espanyols es mostren partidaris de “pagar menys impostos, encara que calgui reduir els serveis públics”, fet que suposa cinc punts més que fa un any i vuit punts més que el 2020, en plena pandèmia.

El problema per a qualsevol subhasta de rebaixes fiscals a Espanya és que la majoria dels ciutadans (un 40%) continuen estant a favor de “millorar els serveis públics, encara que calgui pagar més impostos”. I a aquest percentatg­e cal afegir-li un altre 30%, partidari de deixar les coses tal com estan. Això sí, l’any 2020, gairebé la meitat dels espanyols apostaven per millorar els serveis públics, fins i tot encara que s’haguessin d’augmentar els impostos.

L’enquesta del CIS sobre Opinió Pública i Política Fiscal també revela que més d’un 40% dels ciutadans consideren que a Espanya es paga “molt en impostos”, contra menys d’un 10%, que creu que es paga poc. La rellevànci­a d’aquestes xifres té a veure amb el contrast amb les sèries anuals. La taxa actual suposa cinc punts menys que el 2021 i és, juntament amb la del 2020, la més baixa de les últimes dues dècades.

Les sèries anuals mostren una altra conclusió que crida l’atenció: els espanyols creuen que es paga més en impostos quan governa el PP. El 2002, amb Aznar al capdavant del Govern central, més d’un 66% dels consultats pel CIS pensaven que es pagava molt en impostos, un percentatg­e que va caure per sota d’un 55% durant l’etapa del socialista Rodríguez Zapatero. Després, ja amb Rajoy a la presidènci­a, aquesta taxa es va acostar a un 69% el 2013, i només va començar a descendir per sota d’un 60% el 2018.

Paral·lelament, els espanyols avui tenen una visió més realista de la pressió fiscal de l’entorn europeu. Fins al 2019, no solia arribar a un 20% la taxa de consultats que creien que es pagaven menys impostos a Espanya que a la resta d’Europa; ara, però, aquesta xifra frega un 36%. El problema és que un 80% creu que els impostos no es cobren “amb justícia” i que un 62% considera que rep menys del que aporta. ●

Els espanyols, segons elCIS,creuenque paguenmési­mpostos quangovern­aelPP,iun 34%,mésqueaEur­opa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain