La Vanguardia (Català-1ª edició)

Política per a adults?

- Toni Aira

pulars en temps crítics, els del no a les restriccio­ns es van convertir en els del no a una presumpta dictadura castigador­a de la ciutadania. Ara, davant una crisi energètica, hi tornen.

Davant les mesures proposades pel president Pedro Sánchez, la primera resposta d’Ayuso va ser “Madrid no s’apaga”, per seguir amb un “Madrid no multarà”. Això, gràcies als propagandi­stes de “les lleis estan per complir-se” quan la reacció fàcil davant el conflicte polític a Catalunya implicava llançar-lo als braços dels jutges, sense més ni més. Un altre exemple de xerrameca política. De política que recorre a emoticones alegres per projectar missatges fàcils de pair per audiències amb gana d’una cosa senzilla enmig de tanta crisi encadenada.

Aquesta, sens dubte, no és la política per a adults que ens van prometre els fans d’Alberto Núñez Feijóo quan el van elevar als altars entre aclamacion­s i escampant un gas emocional que el reclamava santo subito. El president del PP demanava fa setmanes les mesures d’estalvi energètic contra les quals ara es revolta Ayuso. Reclamava fa quinze dies “abaixar el consum energètic innecessar­i” posant límits a l’aire condiciona­t i la calefacció. Veureho per creure-ho.

Les societats occidental­s tenen davant seu un repte majúscul, ateses les conseqüènc­ies de la crisi energètica. Per com les encara i per quins sacrificis individual­s i col·lectius està disposada a assumir la ciutadania per sobreviure, ella i les generacion­s que vindran. Però ens retratarà també quins polítics posem al volant en el moment més difícil.

A Sánchez se li pot reclamar que millori el pla i se li pot retreure la frivolitat de ju

Sánchez potser frivolitza amb les corbates, però el que fa Feijóo és pitjor

gar amb les corbates per presentar-lo, però a Feijóo, que diu que aspira a rellevar-lo des del sentit comú, se li haurà de censurar una cosa pitjor: que segueixi les petjades d’Ayuso. Ella i la seva obsessió per erigir-se en l’únic poli bo enmig d’un mar de polis dolents . Una bona història. Una gran falsedat.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain