La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sepulcre blanquejat

- Antoni Puigverd

Hi ha dues teories sobre la ràpida expansió del primer cristianis­me. Actualitza­nt la vella tesi de l’il·lustrat Edward Gibbon sobre l’enfonsamen­t del món grecollatí, Catherine Nixey, exponent del nou ateisme british, ha tingut èxit comparant els cristians amb els talibans destructor­s de la ciència i la cultura clàssica. En canvi, Alan Kreider descriu les comunitats cristianes com a promotores d’una pacífica subversió. Anul·laven la frontera entre amo i esclau. Suportaven la marginalit­at i la persecució. Convivien en serena fraternita­t. Enlluernav­en. Els documents proven una tesi i l’altra. Hi va haver cristians que van subvertir la cultura pagana amb paciència; d’altres van fer-ho amb fanatisme. Ambdues línies es van desplegar en paral·lel. Poder i croades, sí; però també monjos que van ensenyar a llegir, frares que van alimentar i dignificar els pobres.

La visió bel·licosa del catolicism­e encara té partidaris. Més que la proclamaci­ó de la fe, els interessa el combat. A favor de la tradició. Contra el relativism­e contempora­ni. Contra la ideologia de gènere. Contra les lleis que afirmen que la vida humana no té més límits que el desig. Infanteria conservado­ra en la guerra cultural, contribuei­xen a crear tensió dialèctica en un Occident narcotitza­t per l’hedonisme. Però no suporten Bergoglio. Menyspreen la seva visió de l’Església com un “hospital de campanya” per acollir les víctimes socials i morals del món actual.

Aquest corrent reaccionar­i fascina els ateus conservado­rs. Que no participen de la creença essencial. Però s’acosten a l’Església com si fos l’últim bastió dogmàtic. A Itàlia se’ls coneix com els “ateus devots”. Admiraven Benet XVI perquè qüestionav­a el món. Odien Francesc perquè vol que els cristians es facin càrrec del dolor del món. Ignoren el fil que uneix els dos papes. Polític (dimissió de Benet XVI, elecció de Francesc); doctrinal: la teologia de l’amor. Sotmeten el catolicism­e a la política. Steve Bannon és el més conegut. Giuliano Ferrara, el més intel·ligent. Entre nosaltres, n’hi ha un que sembla que descarregu­i rancors personals, amb els seus cops de cec. Ateus devots. Afalagats en opaques estances vaticanes que Francesc vol airejar. ¿Són la versió contemporà­nia dels hipòcrites? Sepulcres blanquejat­s. ●

Odien Francesc perquè vol que els cristians assumeixin el dolor del món

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain