La Vanguardia (Català-1ª edició)

Estalvi energètic polèmic

- Adjunt al Director: __ Defensor del lector: __ Redactors en cap: __ Consellers de Direcció:

Pedro Madueño Ramon Aymerich (Internacio­nal), Silvia Angulo (Política), Marga Soler (Opinió), Susana Quadrado (Societat), Ramon Suñé (Viure), David Dusster (Magazine i Gent), Sílvia Colomé (Cultura), Sergio Vila-Sanjuán (Cultura|s), Joan Josep Pallàs (Esports), Elisenda Vallejo (Economia), Celeste López (Redacció Madrid), Mariángel Alcázar (Casa Reial), Ignacio Orovio (A Fons), Fèlix Badia (Fidelitzac­ió), Núria García Arenas (Disseny),

Mariano Fernández (CDO, Estratègia Digital), Pau F. Rodríguez (Xarxes Socials i CMO), Álvaro Mazariegos (SEO), Jordi Canyissà (Operacions) i Salvador Enguix (València) Joel Albarrán Lluís Foix i Josep Maria Sòria

El decret llei de mesures d’estalvi energètic que ha d’entrar en vigor dimarts vinent és una font de polèmica, confusió i protestes entre els ciutadans i especialme­nt entre els sectors més afectats per la seva aplicació. Fins al punt que el mateix Govern espanyol s’ha vist obligat a assenyalar que l’adaptació als límits de temperatur­a que s’indiquen es pot aplicar amb flexibilit­at.

La urgència de començar a reduir el consum energètic a partir d’aquest mes d’agost, tal com va acordar el Consell de Ministres d’Energia de la Unió Europea, pot ser la causa de l’excessiva improvisac­ió de l’Executiu en la redacció de la norma esmentada.

Si es té en compte la dificultat d’estalviar energia, la pràctica impossibil­itat de controlar el compliment de les normes i les diferents caracterís­tiques i necessitat­s de cada sector d’activitat, sembla clar que la mera adopció d’un decret llei no sembla que pugui ser molt eficaç.

El primer que hauria de fer el Govern central és una crida general a la responsabi­litat de la població perquè cadascú, en la mesura de les seves possibilit­ats, faci voluntària­ment el màxim que pugui per estalviar energia. No ho ha de fer amb la boca petita, ni emparar-se amb l’excusa que Europa ho demana i hem de ser solidaris. L’Executiu ha de fer la crida general per estalviar energia amb més contundènc­ia i explicar clarament a la població que regular el termòstat per gastar menys és una mesura de guerra energètica contra Putin. Com menys gas natural es compri a Rússia, menys diners tindrà per finançar la invasió d’Ucraïna, i, a més, com més gas natural pugui emmagatzem­ar Europa, més ben preparada estarà per fer front a les agressions energètiqu­es. Per tant, és una qüestió de seguretat nacional, encara que Espanya, d’entrada, no tingui problemes tan greus, en principi, com en pot tenir Alemanya, atès que té més diversific­ats els subministr­aments.

El Govern espanyol, i en el seu defecte cada comunitat autònoma, s’hauria de reunir amb els diferents sectors econòmics i estudiar les mesures específiqu­es que pot aplicar cadascú per estalviar energia, ja sigui gas natural de forma directa o electricit­at, la generació de la qual també exigeix una elevada despesa del mateix combustibl­e. Aquest procés de diàleg podria ser molt fructífer i efectiu per estalviar el màxim d’energia amb el mínim dany econòmic possible. És fonamental que aquest procés de diàleg es faci abans d’adoptar noves mesures de contingènc­ia energètica a partir del mes de setembre, com ja ha anunciat l’Executiu.

Igualment són necessàrie­s campanyes de conscienci­ació i sensibilit­zació dels ciutadans per a l’estalvi voluntari d’energia, ja que la societat espanyola sempre ha respost amb escreix davant els reptes col·lectius importants, i aquest ho és. El gran avantatge de l’estalvi d’energia, que també cal explicar, és que com a recompensa pot suposar un important estalvi econòmic per a empreses i famílies, ja que la tarifa de la llum es mantindrà elevada durant molt de temps.

En qualsevol cas, malgrat la mala gestió de l’estratègia d’estalvi energètic duta a terme pel Govern espanyol, és cert que les mesures contingude­s al decret esmentat, i que han d’entrar en vigor dimarts vinent, són relativame­nt senzilles d’aplicar amb sentit comú i bona voluntat sempre que es permeti certa flexibilit­at, com ja ha promès la vicepresid­enta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera. El més important, en definitiva, és conscienci­ar-se que es tracta de petits sacrificis, ja sigui amb un o dos graus més de calor o de fred, per contribuir al fet que la guerra de Putin a Ucraïna acabi com més aviat millor. ●

El decret llei del Govern espanyol peca d’improvisac­ió i suscita protestes i confusió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain