La Vanguardia (Català-1ª edició)

Erdogan el mediador

-

Ala vora del mar Negre –les seves aigües són l’escenari aquests dies del desbloquei­g de l’exportació de gra ucraïnès–, a Sotxi, Vladímir Putin i Recep Tayyip Erdogan, presidents de Rússia i de Turquia, van mantenir ahir una trobada per analitzar la cooperació bilateral i l’eficàcia del mecanisme establert per al transport dels cereals. Erdogan ha estat clau, juntament amb la mediació de l’ONU, perquè Putin acceptés l’acord, i ahir el líder rus l’hi va agrair.

Tots dos presidents van passar revista a la guerra d’Ucraïna, però també a la situació a Síria, on Turquia i Rússia mantenen posicions oposades i on Ankara vol llançar una operació militar al nord contra les milícies kurdes, per a la qual espera obtenir la llum verda de Moscou.

La Turquia d’Erdogan s’ha convertit en la gran mediadora de la guerra a Ucraïna. El seu equilibri és a tres bandes: dona suport a Ucraïna, no ofèn Rússia i s’alinea com a membre de l’OTAN amb la intenció de millorar la seva relació amb Washington. Ha lliurat armes a Kíiv –en especial, drons–, però tot i així no ha imposat sancions a Moscou, ja que tindria gravíssime­s conseqüènc­ies per a la seva economia, ja catastròfi­ca, que depèn en gran manera del cru, el gas, el comerç i el turisme russos. A més, Moscou està ajudant Turquia a construir la seva primera central nuclear, que proporcion­arà el 10% de l’energia que consumeix el país.

Rússia i Ucraïna sembla que confien prou en Turquia per acceptar que Istanbul acollís una reunió dels seus ministres d’Exteriors –sense acords– i fos la seu, fa uns dies, de la firma del pacte sobre els cereals.

Turquia, guiada pel seu president, prova de sorgir com a potència regional vinculada a Occident, però amb capacitat per ser interlocut­ora amb Rússia, amb la qual ha tingut una relació complexa aquests últims anys. Erdogan esgrimeix que la pau entre Putin i Zelenski només arribarà per via diplomàtic­a i vol ser ell qui assegui tots dos a la mateixa taula per fer-la possible.

L’any vinent hi ha eleccions presidenci­als i legislativ­es a Turquia, que estaran marcades en gran part per la pèssima situació econòmica, atès que la inflació ja arriba en aquests moments al 80%. Per això Erdogan s’ha embarcat en una ofensiva diplomàtic­a que li doni rèdits electorals i elevi el seu paper d’estadista. El president turc està aprofitant la guerra a Ucraïna per als seus interessos polítics i econòmics. ●

El president turc aprofita la guerra d’Ucraïna per als seus interessos polítics

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain