La Vanguardia (Català-1ª edició)

Escola de calor

-

bafarades de fred artificial. al cap i a la fi, és part de la naturalesa humana perseguir el que en aparença és impossible. Vladimir Nabokov va il·lustrar aquesta idea amb una bella imatge: “geni és un africà que somia la neu”.

aquesta idea de progrés infal·lible es va esquerdar fa dècades, quan van saltar les primeres alarmes davant el canvi climàtic. i és que les solucions engendren nous problemes: vam saber, entre altres coses, que la tecnologia que creava bombolles climatitza­des per a la comoditat d’uns pocs afavoria l’escalfamen­t del planeta. si en l’actualitat s’estima que hi ha més de mil milions d’aparells d’aire condiciona­t, per al 2050, en paral·lel a l’augment de la renda per càpita en les economies més que aviat el mirarem, pel que sembla, amb els mateixos ulls de sorpresa que va fer el personatge de Cien años de soledad en veure’l per primera vegada a Macondo: “Un bloque transparen­te, con infinitas agujas internas en las cuales se despedazab­a en estrellas de colores la claridad del crepúsculo”.

els últims anys hem fet un curs accelerat sobre fragilitat­s: la de la sanitat davant la propagació d’un virus, la de la pau enfront d’autoritari­smes bel·ligerants, la dels ecosisteme­s naturals respecte a l’explotació intensiva de recursos. Vist en perspectiv­a, l’estiu de l’any passat sembla un assaig general del d’enguany: rècords d’altes temperatur­es, sequera, nits asfixiants, incendis. en l’actual, a més, s’hi ha sumat l’escalada de preus de l’energia, fet que no ens permet eludir el problema resguardan­t-nos en interiors (tan) refrigerat­s, o almenys no sense remordimen­ts. De la responsabi­litat col·lectiva escriu Marta Peirano en el seu recent Contra el futuro (Debate), que ens retorna a nosaltres, com a ciutadans, el deure de plantar cara al feudalisme climàtic, entès com la “privatitza­ció de les infraestru­ctures que ens calen per enfrontarn­os a la crisi climàtica”. aquestes queden en mans d’una minoria que no està “interessad­a a salvar el planeta, sinó a continuar gaudint d’una quantitat desproporc­ionada de recursos sense pagar-ne les conseqüènc­ies”. No necessitem discursos apocalípti­cs, subratlla, sinó imaginar un futur millor, rebel·lar-nos davant el que sembla inevitable, convertir-nos “en un exèrcit civil contra la crisi climàtica, aprenent a ser millors veïns amb tots els nostres veïns, incloent-hi la resta de les espècies amb les quals compartim el planeta”. aquesta hauria de ser la veritable escuela de calor que cantava Radio Futura, ara que arde la calle al sol de poniente. ●

 ?? Sxenick / EFE ??
Sxenick / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain